Spúšťanie aplikácií po štarte má svoje výhody, no niektoré zbytočne predlžujú štart systému.

To by sa malo zmeniť a podľa servera Windows Latest príde systém s funkciou upozornenia na pomalé aplikácie budúci rok. Podľa obrázkov zatiaľ nie je jasné, či na ne bude upozorňovať len ak boli nainštalované cez Microsoft Store alebo zoberie do úvahy všetky aplikácie teda aj Win32 a x64.

windows 10 notification

Upozornenie na pomalú aplikáciu. Zdroj: Windows Latest

Funkciu akou je táto nájdete v niektorých programoch špecializovaných na vyladenie systému. Vďaka tomu zistíte, ktorá aplikácia alebo jej proces zbytočne spomaľuje systém. Často sa zbytočne spúšťajú rôzne programy na sledovanie aktualizácií danej aplikácie.

To pravdepodobne nie je potrebné robiť po každom štarte systému a dokonca ani aplikácie. Zvyčajne máte možnosť cez menu danej aplikácie zistiť, či je dostupná nová verzia.

Ak sa táto funkcionalita, ktorá je zatiaľ iba v Insider verzii premietne takto do skutočnosti, teda do ostrej verzie, budete ju môcť istým spôsobom spravovať.

Mnohí z nás potrebujeme, aby sa niektoré aplikácie alebo procesy spúšťali po štarte, nezávisle na tom, koľko systémových prostriedkov zhltnú. Na výber teda bude napríklad pozastavenie sledovania pre tie vami vybrané. Prestane sa sledovať ich dopad na rýchlosť zavedenia systému a vy by ste nemali dostávať v tejto súvislosti zbytočné hlásenia o vyššej záťaži na systém.

windows settings

Výber aplikácií, ktoré sa budú sledovať s ohľadom na náročnosť systémových zdrojov. Zdroj: Windows Latest

Zdroj: Windows Latest

Prečítajte si aj:

Ako zistiť teplotu procesora a grafickej karty?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.