Podiel operačného systému Windows 10 stúpa.

To je logický krok a keď nemáte žiadnu alternatívu, je tento proces prirodzený. Áno je tu možnosť použiť macOS a teda kúpiť si aj počítač od Applu. Tiež je možné použiť Linux, no je škoda, že tu nie je žiadny ozajstný protihráč do sveta Windows. Posledná veta by sa dala použiť aj pred desiatimi či dvadsiatimi rokmi.

Podľa webu AdDuplex však verzia 2004 dosahuje podiel 42,1 % inštalácií na počítačoch celosvetovo. V závese za ňou je tu najnovšia verzia Windows 10 20H2 s podielom takmer 30 %. Na treťom mieste je verzia 1909 s podielom takmer 20 %. Ostatné verzie si delia zvyšok koláča a odzrkadľujú tak zároveň cyklus podpory zo strany Microsoftu pre tento systém. Je teda logické, že používatelia nemôžu odkladať aktualizácie do nekonečna.

Aj keby ste vylepšenia systému nepotrebovali, po 18 mesiacoch budete musieť prejsť na novšiu verziu operačného systému. Inak by ste prišli aj o bezpečnostné aktualizácie. Nie je teda nutné aktualizovať dvakrát do roka, no raz za rok a pol to bude nutnosťou. S ohľadom na takúto frekvenciu by ste sa nemuseli obávať komplikácií. Tie sa prejavujú najmä v prvých týždňoch až mesiacov od vydania veľkej záplaty.

adduplex stat windows 10

Zdroj: AdDuplex

Prečítajte si aj:

Ako opraviť prihlásenie do Windows 10?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.