Nový systém nebude kompatibilný tak, ako by mnohí predpokladali.

Dôvodom nebudú len podporované procesory ale aj aj otázka bezpečnosti. Tá je naviazaná na TPM (Trusted Platform Module) čip, ktorý je hardvérový a buď ho máte na doske alebo v niektorých prípadoch na SSD diskoch na šifrovanie dát. Podľa webu TechRadar sa objavili viaceré komplikácie.

Avšak nateraz je ešte zavčasu hodnotiť nový systém a počiatočné problémy, keďže zatiaľ máme dostupnú len vývojársku verziu na testovanie. Princípom je, aby malo zariadenie TPM čip vo verzii 2.0. Logicky teda verzia 1.2 nebude dostatočná. Kto má zhruba 5 rokov starý počítač, nemal by s tým byť problém. Ten by mohol byť, ak ste si počítač skladali sami alebo kúpili nejaký už poskladaný desktop a súčasťou pevnej dosky nie je tento čip.

Windows 11 okrem toho vyžaduje povolenie Secure BootUEFI, čo je v jednoduchosti povedané nasledovník základného BIOSu. V nových zariadeniach sú spravidla tieto možnosti už štandardom, no mnohí z vás tieto predpísané funkcionality nemajú a nateraz to vyzerá, že nespĺňajú minimálne požiadavky na inštaláciu Windows 11.

Mám kompatibilný počítač?

To, či máte TPM modul, si skontrolujete nasledovne. Spustite okno Spustenie (Win + R) s napíšte do neho príkaz tpm.msc. V zobrazenom okne zistíte podrobnosti o tomto komponente. Takisto sa o jeho prítomnosti môžete presvedčiť v BIOSe. Ako vstúpiť do BIOSu, sa dozviete v našom článku. Prítomnosť TPM čipu býva označená aj ako Intel Platform Trust Technology.

Problémom môže byť niektorá konfigurácia s procesormi AMD. Podľa vyššie uvedeného zdroja, boli počítače s CPU Ryzen 9 hlásené ako nekompatibilné. To je samozrejme hlúposť a treba si v UEFI (BIOSe) preveriť, či máte aktivovanú funkciu AMD fTPM switch.

V tejto situácii sa netreba ničoho obávať a Windows 11 má pred sebou ešte poriadnu cestu vývoja. Firma bude pracovať na týchto problémoch a do finálneho uvedenia by sa mohli tie najdôležitejšie z nich odstrániť.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Windows 11: Všetky informácie pokope (DOPLNENÉ k 30. 7.)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.