Ide o nepríjemné zavádzanie, na ktoré tlačidlo máte alebo nemáte kliknúť.

Vo Windows 11 sme objavili tento novodobý fenomén, ktorý používajú už roky mnohé aplikácie a webové stránky. Až na výnimky by sa dalo povedať, že všetky. Považujeme to za nekalú dizajnovú praktiku a ovplyvňovanie vášho rozhodnutia.

Deje sa to pri pokuse odinštalovať aplikáciu z ponuky Štart. Dialógové okno, ktoré zobrazuje možnosti Odinštalovať alebo Zrušiť, má predvolene výrazne zafarbené tlačidlo Zrušiť. Je nepríjemné, že takéto praktiky sa dostali priamo do operačného systému. Ten si neponecháva svoju nezávislosť a vývojári sa snažia používateľa popliesť. Ako keby odinštalovanie nebola správna činnosť.

K dokonalosti tohto zvráteného manipulovania chýba už len zvýraznené tlačidlo pri odstraňovaní súborov na tlačidle Nie. Systém Windows 11 čaká ešte dlhá cesta a je to vidieť aj počas testovania. Napriek nový dizajnovým prvkom, bude potrebné prostredie ešte doladiť a vyriešiť detaily pri používaní na vysokom rozlíšení s interpoláciou prvkov. Samovoľné zmeny rozmeru okna po reštarte a iné problémy.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.