Ako na upgrade a čo môžete očakávať od nových funkcií na zvýšenie výkonu

Používatelia Windows čakali na ďalšiu verziu operačného systém Microsoftu už od roku 2015. Windows síce každý rok prinášal významné balíky inovácií, ale tá nová veľká verzia Windows s číslom 11 prišla až v októbri 2021 a priniesla množstvo technologických inovácií.

Veľký upgrade priniesol veľké zmeny a treba povedať, že na začiatku sa to neobišlo úplne bez problémov. Nový Windows však má za sebou prvých 100 dní existencie a na drvivú väčšina problémov tím Microsoftu už stihol vydať opravné balíčky, takže prechod na nový systém je dnes bezpečnejší, plynulejší a bezproblémovejší. Ak ste doposiaľ váhali a odkladali prechod na najnovší Windows 11, prichádza čas prehodnotiť svoje rozhodnutie a dať novému systému šancu. Windows 11 totiž prináša niekoľko vzrušujúcich nových funkcií aj pre hráčov a na tie hlavné sa teraz pozrieme trochu bližšie.

DirectStorage

DirectStorage je (doslova) niečím, čo „mení hru“. Táto technológia umožňuje NVMe SSD diskom odosielať herné dáta priamo na grafickú kartu a obísť tak úplne CPU. V minulosti sa totiž herné dáta z disku ukladali najprv do pamäte RAM a následne sa posielali do CPU na spracovanie, aby sa vrátili (dekomprimované) späť do pamäte RAM. RAM ich až potom poskytla GPU na vykreslenie a ďalšie spracovanie. To celý tento proces značne brzdilo.

Nová technológia (presnejšie nové API) DirectStorage umožňuje priamo z NVMe disku posielať dáta do GPU, čo pre hráčov znamená koniec nekonečných loading obrazoviek a citeľne plynulejšie hranie. Vlna nadšenia, ktorú technológia DirectStorage vyvolala, presvedčila Microsoft a tí potvrdili, že sprístupnia DirectStorage spätne aj do Windows 10, takže i keď sa rozhodnete neinovovať na Windows 11, budete môcť využívať výhody DirectStorage, teda za predpokladu, že máte v počítači moderný rýchly NVMe disk. Táto technológia totiž funguje iba s kompatibilnými NVMe PCIe 3.0 a PCIe 4.0 SSD diskami, ako sú napr. Kingston FURY Renegade alebo KC3000, pretože až SSD disky novej generácie vám umožnia naplno využiť rýchlosť toku dát a poskytnú vám ten najlepší herný zážitok.

Zdá sa teda, že nech už sa rozhodnete zostať pri Windows 10 alebo prejsť na nový Windows 11, teraz je ideálny čas na inováciu počítača a ako jedno z najlepších riešení je inštalácia nového moderného NVMe SSD, aby ste si mohli naplno užívať výhody technológie DirectStorage. V kombinácii s prípadným upgradom pamäte a teda nárastom rýchlosti a kapacity úložiska vám tieto vylepšenia výrazne zlepšia výkon a tým aj celkový herný zážitok.

Automatické HDR

Windows 11 poskytne hráčom skvelú grafiku vďaka Auto HDR. Auto HDR je technológia, ktorá automaticky vylepšuje vizuálnu stránku hry bez nutnosti zásahov zo strany používateľa. Windows 11 automaticky rozpozná monitor, ktorý je kompatibilný s HDR a zlepší vykresľovanie farieb v hrách založených na DirectX 11 alebo novších s vylepšením dynamického rozsahu. Auto HDR je preto skvelý spôsob, ako bez možno komplikovaného nastavovania získať najlepší vizuálny herný zážitok, samozrejme len s kompatibilným monitorom.

Herný režim

Herná aplikácia má v nastavení systému Windows 11 vyhradenú možnosť zapnúť „Herný režim“. Tým sa automaticky upravia nastavenia tak, aby hra mohla bežať plynulejšie, napr. tým, že sa potlačia nepotrebné aplikácie na pozadí, aby sa uvoľnili systémové zdroje primárne pre danú hru. Hry vďaka tomu môžu bežať plynulejšie a rýchlejšie, pretože dostanú napr. väčší výkon CPU.

Xbox Game Pass

Čo nemožno nespomenúť je integrácia hernej služby Xbox Game Pass od Microsoft priamo do novej verzie systému Windows 11. Xbox Game Pass ponúka rýchly prístup k predplatnému hier, ktoré sú súčasťou tejto služby. Používatelia tak majú prakticky okamžitý prístup ku knižnici s výberom viac ako 100 pôsobivých hier, ktoré môžu hrať zadarmo. Windows 11 bude takisto podporovať hranie Xbox hier cez cloud, čo iste ocení každý hráč.

A čo kompatibilita?

Minimálnou požiadavkou, ktorú musí spĺňať váš počítač, aby ste mohli používať Windows 11, je 64-bitový procesor alebo systém na čipe (SoC) s najmenej dvoma jadrami a 1 GHz frekvenciou. Znamená to, že by ste mali mať v PC alebo notebooku (aspoň podľa oznámenia Microsoftu) najmenej nasledujúce procesory:

  • Intel Core 8. generácie (Coffee Lake, Whisky Lake) alebo novší
  • AMD Zen + (Ryzen 2000, Threadripper 2000, Ryzen 3000G APU) alebo novší

Tento zoznam však nie je konečný, pretože aj niektoré staršie procesory môžu byť kompatibilné so systémom Windows 11. Je to ale rozhodne prvý Windows, ktorý neponúka 32-bitovú verziu. K dispozícii je totiž iba 64-bitová verzia systému, no napriek tomu Windows 11 podporuje spätne aj 32-bitový softvér a aplikácie. Treba však zvážiť, či nie je vhodná aj výmena ďalších súčastí PC a či napokon nebude výhodnejšia výmena celého počítača ako len upgrade starších komponentov. Určite vám odporúčame navštíviť webové stránky Windows a overiť si prípadnú kompatibilitu vášho PC s Windows 11 pomocou voľne dostupnej utility.

Veľkosť DRAM a disku

Dôležitým aspektom je tiež minimálna veľkosť pamäte DRAM a kapacita úložiska. Pre Windows 11 je podľa špecifikácie Microsoft minimálnou požiadavkou kapacita DRAM aspoň 4 GB (štyri gigabajty sú minimum, za optimálnu veľkosť sa dnes považuje aspoň 16 GB), no dôležitý je aj pohľad na nedávny prechod z 8 na 16 Gbit technológiu DRAM a kompatibilita s najnovšími procesormi Intel (8. generácie a novšími), ktoré tiež poskytujú odpoveď na otázku, či je vaše zariadenie vhodné na prechod na systém Windows 11.

Podľa špecifikácie je tiež vyžadovaná 64 GB veľkosť úložiska, ale ako už bolo spomenuté, toto považujte za minimum pre spustenie systému, nie pre bezproblémový chod aplikácií a samotné hry, ktoré majú výrazne vyššie nároky (mnohé hry dnes len pre základnú inštaláciu vyžadujú desiatky gigabajtov voľného miesta, nevraviac o rovnakej veľkosti pre prípadné aktualizácie). Väčšia kapacita DRAM a vyššia rýchlosť úložiska sú nevyhnutné pre ich plynulejší chod a celkový lepší herný zážitok.

Čo je TPM 2.0?

Nový Windows výrazne vylepšuje kybernetickú bezpečnosť. Pred ohlásením Windows 11 asi málokto poznal pojem Trusted Platform Module (TPM), avšak táto technológia je už nevyhnutná na to, aby ste mohli používať Windows 11. Vyžaduje ju totiž priamo systém.

Samotný TPM je kryptoprocesor priamo na základnej doske počítača, ktorý chráni váš počítač pred útokmi na hardvérovej úrovni pomocou integrovaného kryptografického kľúča. Funguje aj s inými systémami a aplikáciami v počítači a keďže ide o hardvérové ​​riešenie, považuje sa za oveľa bezpečnejšie ako je softvérové ​​šifrovanie. Na základe hardvérovej a softvérovej konfigurácie dokáže vytvoriť čosi ako nezameniteľný digitálny odtlačok.

Tieto čipy sú bežnou súčasťou počítačov už asi desať rokov, no zatiaľ neboli masovejšie využívané. Až s príchodom nových Windows 11 je technológia TPM minimálne vo verzii 2.0 vyžadovaná priamo pri inštalácii systému. To je jeden z hlavných dôvodov prečo na niektorých starších PC nie je možné spustiť priamo inštaláciu, či upgrade Windows 11, hoci inak spĺňajú minimálnu požiadavku na 64-bitový CPU aj na operačnú pamäť.

Ak chcete zistiť, či má váš počítač procesor TPM 2.0, vyhľadajte v ponuke Štart „Windows Zabezpečenie“, vyberte položku „Zabezpečenie zariadenia“ a potom „Podrobnosti bezpečnostného procesora“. Uistite sa, že „Verzia špecifikácie“ je 2.0, pretože predchádzajúce verzie nebudú kompatibilné. Využiť tiež môžete aj už spomínaný nástroj na overenie kompatibility s Windows 11, ktorý okrem iného skontroluje aj vyžadovanú podporu TMP 2.0.

Zhrnutie

Hype okolo Windows 11 je stále väčší a nie je ťažké pochopiť prečo. Pokiaľ ide o vytvorenie nového operačného systému, zdá sa, že Microsoftu sa skutočne podarilo zohľadnil špecifické potreby hráčov. Mnoho odborníkov a recenzentov dnes aj napriek tým počiatočným problémom hodnotí Windows 11 ako doposiaľ „najlepší Windows“ a pre hráčov to bude čoskoro nový štandard.

Pre spotrebiteľov je to ideálna príležitosť na inováciu počítača, aby ste mohli už dnes začať naplno využívať všetky výhody nových Windows 11.

Zdroj: Kingston

Prečítajte si aj: