Uvidíte to na teste štyroch populárnych hier.

Nové hry a aplikácie vyžadujú čoraz viac výkonu. Aj keď vaše zariadenie nie je najnovšie, nemusíte ho hneď hádzať do koša. V mnohých prípadoch stačí len vymeniť disk a upgradovať pamäť RAM, aby ste získali vyšší výkon a nové herné zážitky. Aká je optimálna veľkosť pamäte pre vaše obľúbené hry?

Každá hra má trochu iné požiadavky, takže neexistuje jednoznačný spôsob, ako určiť optimálnu veľkosť RAM pre úplne každého. Nejde len o kapacitu, ale aj o typ a rýchlosť pamäťových modulov. Nezabúdajme ani, že veľký vplyv na herný zážitok má tiež použitý operačný systém, rýchlosť diskov, výkon procesora a výkon grafickej karty. To všetko by malo byť spolu v rovnováhe.

Na zjednodušené porovnanie sme použili výsledky testu spoločnosti Kingston, ktoré ukazujú vplyv rôznych veľkostí pamäte RAM na celkovú rýchlosť v štyroch populárnych hrách: World of Warcraft, Call of Duty Warzone, Apex Legends a Fortnite. Rýchlosť sa v teste meria v počte snímok za sekundu (FPS). Vyššie číslo znamená vyššiu rýchlosť, plynulejší pohyb obrazu a lepšiu odozvu. Nižšie číslo teda znamená horší herný zážitok.

4GB

Ešte pred pár rokmi by stačili 4 GB pamäte RAM úplne na všetko, no dnes si na takejto zostave sotva zahráte. Hry ako Valorant, League of Legends (LoL), Minecraft, Counter Strike: Global Offensive System, DOTA 2 a GTA 5 by mali byť stále dobre hrateľné aj so 4 GB RAM, ale výkon v moderných zostavách už skutočne naozaj zaostáva.

Hra                                                                 FPS

World of Warcraft                                          42 FPS

Call of Duty Warzone                                    43 FPS

Apex Legends                                                58 FPS

Fortnite                                                          64 FPS

8GB

Kapacita 8 GB RAM je dnes považovaná za minimálnu veľkosť pre akúkoľvek hernú zostavu a väčšinu už vydaných hier možno hrať bez väčších problémov. Niektoré tituly však nepôjdu v najvyššej kvalite a možno budete musieť vypnúť aj ďalšie aplikácie na pozadí. S 8GB môžete bez väčších problémov hrať hry ako Cyberpunk 2077, Fortnite, Apex Legends, Rainbow 6 Seige (R6) a World of Warcraft Shadowlands.

Hra                                                                 FPS

World of Warcraft                                          73 FPS

Call of Duty Warzone                                    61 FPS

Apex Legends                                                108 FPS

Fortnite                                                           85 FPS

16GB

Odporúčaná veľkosť pamäte RAM pre väčšinu hier je dnes 16 GB a ako vidno v teste oproti 8 GB poskytne ešte výrazný nárast výkonu. Umožňuje tiež spúšťať aplikácie na pozadí bez toho, aby to nejako výraznejšie ovplyvnilo hranie hier. Hry ako Call of Duty Warzone a Player Unknown’s Battlegrounds (PUBG) sa odporúčajú hrať práve s minimálne 16 GB pamäte RAM.

Hra                                                                FPS

World of Warcraft                                          91 FPS

Call of Duty Warzone                                    69 FPS

Apex Legends                                                135 FPS

Fortnite                                                           108 FPS

32GB

Medzi hráčmi je stále obľúbenejšia kapacita 32 GB a nedivíme sa. Dôvodom je zrejme citeľné zvýšenie FPS oproti 16 GB. 32GB veľkosť RAM navyše ponúka možnosť vylepšenej grafiky a pritom neobmedzuje ostatné aktivity, ako je živé streamovanie, používanie systémového softvéru alebo počúvanie hudby na pozadí napr. cez Spotify.

Hra                                                                 FPS

World of Warcraft                                          103 FPS

Call of Duty Warzone                                    81 FPS

Apex Legends                                                143 FPS

Fortnite                                                           115 FPS

Koľko pamäte teda potrebujete na hranie hier? Záleží na tom, aké hry chcete hrať, na akej úrovni a koľko ďalších aplikácií chcete mať otvorených na pozadí. 8 GB stačí dnes len na hranie starších hier, 16 GB určite zlepší herný zážitok a 32 GB sa zatiaľ javí ako voľba pre náročnejších. „Závisí to od používateľa, aj od jeho rozpočtu. Pri mnohých nových hrách samotní vývojári odporúčajú hrať aspoň so 16 GB RAM. 32 GB je trochu aj investícia do budúcnosti,“ povedal Marcin Gaczor, ktorý v Českej republike a na Slovensku zastupuje značku herných pamätí Kingston FURY.

Rôzne generácie pamätí majú rôznu konštrukciu a možnosti. Pri kúpe je preto dobré vopred si overiť, ktorá generácia je vhodná pre vašu zostavu. Najnovšie pamäte DDR4 majú nižšie napájacie napätie, vyššiu rýchlosť a nižšiu latenciu ako predchádzajúca generácia DDR3, ale v oboch prípadoch rozšírenie kapacity pamäte výrazne zlepší kvalitu hrania. „Výrobcovia pamätí plánujú do konca roka uviesť na trh novú generáciu DDR5, ktorá posunie výkon ešte o krok ďalej,“ dodáva Marcin Gaczor.

Koľko pamäte teda potrebujete na hranie hier?

názov hryFPS pri 4GBFPS pri 8GBFPS pri 16GBFPS pri 32GB
World of Warcraft427391103
Call of Duty Warzone43616981
Apex Legends58108135143
Apex Legends6485108115

(red. pozn.: Vyššia hodnota FPS znamená lepší výsledok v teste/vyšší výkon, plynulejšiu hru)

Zdroj: Kingston

Prečítajte si aj: