Operačný systém má vždy niečo, čo tam nechcete.

Niekedy sa to dá vypnúť, inokedy s tým veľa nenarobíte. O to, aby ste mohli čo najviac prispôsobiť operačný systém, sa stará program Windows 11 Debloater Tool. Je to miniatúrny nástroj, má len 144 kB. Dostupný je ako štandardný program pre Windows ale aj ako súbor skriptov pre PowerShell. Stiahnuť si ho môžete na stránke FreeTimeTech.

Vyzerá trochu inak ako bežné programy tohto typu a ide o minimalistický dizajn. Základom je, aby ste program nepoužívali, ak nemáte dostatok informácií o tom, čo jednotlivé funkcie robia. Nie je síce pravdepodobné, že by ste si znefunkčnili systém, no mohli by ste deaktivovať niektoré funkcie a nastavenia.

Všetky funkcie v programe sú triedené podľa sekcií a oblasti, ktorej sa venujú. Podľa toho budete vedieť, ktoré z nastavení si trúfate použiť a ktoré pravdepodobne nie. Takisto máte možnosť využiť verziu programu Debloater pre Windows 10. Pre Windows 10 a zároveň pre Windows 11 je dostupný program O&O ShutUp10++. Ten má primárnu úlohu zastaviť procesy a zmeniť nastavenia systému tak, aby o vás zbieral čo najmenej dát.

Zdroj: FreeTimeTech

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.