Jednou z noviniek bude Windows 11 LTSC, ktorá bude vhodná najmä pre podniky.

LTSC je skratka z názvu Long Term Servicing Channel a ide o servisný kanál s dlhodobou podporou. To znamená, že používatelia tohto systému budú mať záruku aktualizácií aj po tom, že používatelia „štandardných“ verzií systému budú v termíne skončenej podpory. Windows 11 má naplánovaný termín konca podpory stanovený na 14. 10. 2025.

Edícia týchto systémov je určená predovšetkým do firemného prostredia, pretože firmy majú zavedené procesy s ohľadom na kompatibilitu a stabilitu softvéru. Preto pre nich nemusí byť nová verzia to, po čom by siahli pri prvej dostupnosti. Windows 11 Enterprise a IoT Enterprise LTSC majú byť uvedené v druhej polovici budúceho roka.

Spravidla to tak aj býva a množstvo firiem tiež aj so špecializovaným zameraním pracovných staníc chcú vydržať na pôvodnom systéme čo najdlhšie. Podobne ako v minulosti bankomaty používajúce špeciálnu verziu Windows CE. O chystaných verziách výrobca nezverejnil bližšie informácie, avšak je predpoklad, že štandardná doba podpory bude 5 rokov. To v prípade iných verzií Windows neplatí a podporu máte najviac 1,5 roka. Možno si to v praxi neuvedomujete, no inštaláciou hlavných aktualizácií systému si zároveň predlžujete túto podporu.

Doba LTSC verzií je 5 rokov, čo už je skrátená doba naposledy použitá pri Windows 10 oproti starším systémom. Keby Microsoft ponechal zavedených 5 rokov, nové verzie Windows 11 by mali oficiálnu podporu až do roku 2029. Zároveň na povrch presakujú informácie o pripravovanom systéme Windows 12 v roku 2024. Pre používateľov LTSC verzií by to znamenalo dlhšiu podporu aj bez aktualizácií, ktoré nie sú bezpečnostné. Tým by sa firmy vyhli potenciálnym problémom a ťažili by zo zvyšovania stability inštalovaním bezpečnostných a iných typov opráv do svojej pôvodnej LTSC verzie systému.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.