Microsoft sa vyjadril, že nebude blokovať inštaláciu systému Windows 11 na väčšinu starších počítačov.

Zatiaľ čo má firma odporúčané hardvérové požiadavky pre Windows 11, ktorých sa zväčša drží, obmedzenie inštalácie operačného systému sa bude uplatňovať len pri pokuse o aktualizáciu z Windows 10 na Windows 11 prostredníctvom služby Windows Update. To znamená, pri použití súboru ISO systému Windows 11 a nainštalovať operačný systém ručne.

Aj počas tejto inštalácie sa vám dajú ponechať súbory na disku tak, ako sú. Otázok je ale mnoho a zatiaľ nie je jasné, ako bude vyzerať finálny prechod. O súbory by ste totiž mali prísť len pri aktualizácii z Windows 7. Téme sa venoval aj magazín The Verge.

Minimálne požiadavky boli oznámené v júni a Microsoft vydal stanovisko o podporovaných procesoroch. Tu by ste narazili na prvý problém, pretože je potrebné mať procesory Intel Core 8. generácie a rovnako tak aj nové CPU z iných sérií, napríklad Atom alebo Xeon. Nakoniec ale striktne definované požiadavky nebudú nutné. Ide o kompatibilitu vo firemnou prostredí. Systém ako taký by mal ísť nainštalovať aj na staršie stroje, výrobca však nechce garantovať záruku toho, že všetko pôjde hladko.

Samotný Microsoft teda nebude tento spôsob inštalácie systému Windows 11 odporúčať ani propagovať používateľom. Dokonca podľa The Verge, ktorý dostal odpoveď od Microsoftu na tému kompatibility firma hovorí, že je pravdepodobnosť zablokovania Windows Update pre používateľov, ktorí majú Jedenástky na horšej než minimálnej konfigurácii.

Spolu s obídením požiadaviek inštalácie systému Windows 11 Microsoft upravuje aj svoje minimálne systémové požiadavky. Tie budú zahŕňať viac procesorov. Procesory Intel Core radu X a Xeon radu W budú teraz oficiálne podporované pre aktualizácie systému Windows 11 spolu s čipom Intel Core 7820HQ, ktorý sa nachádza v zariadení Surface Studio 2.

Čo sa týka procesorov AMD, tak CPU s jadrom Zen 1 nebudú podporované. Podľa testov Microsoftu mali príliš veľa pádov a nestability. V súčasnosti takisto neboli doplnené do zoznamu kompatibilných žiadne nové procesory tohto výrobcu. Tento zoznam sa ale mení a do finálneho vydania systému v ňom môžu pribudnúť ďalšie typy procesorov.

Microsoft sa sústredí na aktualizovanie svojej aplikácie PC Health Check, aby zahŕňala nové procesory Intel a poskytovala oveľa jasnejšie informácie o tom, prečo máte možno práve vy problém s aktualizáciou.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.