Do systému sa chystá použitie súborového systému ReFS (Resilient File System).

Preklade to znamená odolný súborový systém. Len pre úplnosť NTFS znamená New Technology File System. Ide o systém súborov, ktorý je nateraz dostupný len pre serverové vydania, bežným domácim alebo firemným staniciam spoľahlivo postačí NTFS prípadne exFAT.

Hlavou úlohou ReFS je zvýšenie bezpečnosti uložených údajov pri poškodení média. Iste, funkcií a vlastností je viac, otázkou je či teda nahradí NTFS alebo ide o súborový systém vhodnejší pre servery tak ako doteraz.

Väčšina z nás si pamätala systém FAT, s príchodom Windows 95 OSR2 aj FAT32, ktorý bol preferovaný vo Windows 98. Windows NT 3.1 používala NTFS, hoci v inej verzii. Postupom rokov na ňom Microsoft pracoval a vyvíjal jeho ďalšie verzie. Bežne ale stačilo vedieť, že ide o NTFS, verziami ste sa nemuseli zaoberať.

Jednou z hlavných výhod ReFS je podpora zväzkov až do veľkosti 35 petabajtov. Aj to je asi úsmevný dôvod, prečo ho v domácich podmienkach nepotrebujete. NTFS môže maž maximálnu veľkosť jedného zväzku 256 terabajtov. Jeden petabajt je 1024 terabajtov. Je teda jasné, že serverové prostredie je ideálne a preto je využívaný tu.

ReFS podporuje klonovanie blokov čo znamená skrátenie fyzického kopírovania dát na logickú operáciu. Podobne je na tom aj funkcia Sparse VDL čo umožní vytvoriť rýchlejšie disky VHD. Skrátenie je z desiatok minút na sekundy. Vhodné pre virtuálne stroje.

Pripodobniť to môžeme funkcii dynamicky alokovaného miesta na disku. Vytvoríte si súbor, ktorý bude mať kapacitu 100 GB, no disk bude hlásiť obsadenie len niekoľko megabajtov, prípadne iný údaj podľa skutočnej obsadenosti.

Naopak ReFS na rozdiel od NTFS nemá podporu šifrovania súborového systému a kompresiu súborov. Tiež tu nie je možné nastavovať diskové kvóty. To je ale podobné ako pri FAT FS všetkých typov.

Súborový systém ReFS bude podporovaný len vo verziách Enterprise, Education a Workstation Windows 11. na tento FS sa nedá prejsť z NTFS a tak je potrebné ho vytvoriť ešte pred inštaláciou systému.

Vzhľadom na to, že NTFS môže obslúžiť jeden 256 terabajtový zväzok (nie disk, disk môže byť väčší), zostane aj naďalej aktívnym súborovým systémom počas životnosti Windows 11. Je to skutočne veľká rezerva aj pre tých, čo majú obrovské množstvo dát.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.