Majitelia nových počítačov by mohli z tejto funkcie ťažiť.

Microsoft sa na svojej stránke pochválil s novinkou, ktorá by mala priniesť možnosť inštalovať vždy najnovšiu verziu operačného systému už počas prvého spustenia. Táto možnosť bola pripísaná aktualizácii s označením ako KB5015882 a ide o preview balík. Nie je povinný a mnohí z vás si ho možno ani nenainštalujú.

Čo to ale do budúcna znamená? Tak v prvom rade už podľa aktualizácie je jasné, že inštalovať najnovšiu verziu Windows v rámci prvého spustenia od rozbalenia, tzv. OOBE (out of box experience) nebude pre každého. Potrebujete mať systém v minimálnej stanovenej verzii. Teraz ešte nie je jasné aká to bude, no s postupom času na tom nebude záležať. Je predpoklad, že ju výrobcovia aj tak použijú ako obraz systému, prípadne nasledujúce, ktoré už budú s novou funkciou kompatibilné.

Výrobca si dal na informovaní záležať, zatiaľ by bolo zbytočné špekulovať a o výslednej implementácii je tu príliš veľa otáznikov. Napríklad, či inštalácia na najnovšiu verziu prebehne už počas inštalačného rozhrania alebo až po prihlásení do systému. Tiež bude otázka, čo presne bude znamenať najnovšia verzia. Či hlavnú zostavu systému alebo aj kumulatívne aktualizácie v danom mesiaci?

V každom prípade ide o pokrok, pretože takto je šanca ušetriť čas aj pripojenie do internetu lepším manažmentom funkcií. Bežne sa totiž stávalo, že po spustení počítača s istým obrazom systému, teda zväčša starým, sa začali inštalovať kumulatívne záplaty postupne. Najprv ste nainštalovali verziu 20H2, až potom najnovšiu 21H1 atď. Uvidíme, ako bude vo výsledku nový spôsob vyzerať.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.