Vyzerá to, že výrobca na novom systéme začal pracovať a to pod kódovým označením Next Valley.

Pozrime sa ale najprv späť do minulosti k systému Windows 10 a v tesnej nadväznosti aj na Windows 7. V roku 2015, keď na trh prišiel Windows 10, to bola pre mnohých éra bezplatných aktualizácií. Nepotrebovali ste nový počítač ani platiť za nový systém.

Stanovisko slovenského zastúpenia Microsoftu:

Posledné oficiálne oznámenie Microsoftu ohľadom Windows bolo 28.2.2023, kedy prebiehal veľký update Windows 11, ktorý zahŕňa prvky AI. V túto chvíľu nemáme žiadne ďalšie informácie, ktoré by sme mohli oznámiť.

Stačilo jednoducho zvoliť aktualizáciu na Windows 10 potešili ste seba a najmä výrobcu systému. Ten si totiž trhový podiel svojho systému veľmi sleduje a to boli časy, kedy Windows 7 už bol starý, no ešte stále sa nechystal do pomyselného dôchodku.

Aktuálny OS bol uvedený 4. októbra 2021 a Microsoft oznámil trojročný cyklus vydávania nových verzií. To by znamenalo, že nová verzia bude dostupná v roku 2024. Označenie s číslom 12 sa javí ako najpravdepodobnejšie. Viac ako označenie 11.1, ktoré sme videli pri Windows 8 alebo ešte z čias systému Windows 3.11. Spôsob vydávania čiastkových aktualizácií sa neustále mení a momentálne sme svedkami aktualizácií pomenovaných ako Moments. Stále však vidíme aj označovanie podľa roku a pol roku vydania ako napríklad 22H2.

Posledný systém?

Windows 10 zároveň predstavoval novú vývojovú etapu operačných systémov a Microsoft o ňom hovoril ako o poslednom systéme. Poslednom zmysle označovania hlavných verzií a tak to vyzeralo, že Windows 10 tu s nami bude naveky. My sme však už od začiatku tvrdili, že toto je len prechodný stav a žiadne také ako posledný Windows neexistuje a Microsoft skôr či neskôr svoje plány alebo vízie prehodnotí.

Prišiel rok 2021 a máme Windows 11 s kódovým označením Sun Valley. Je to systém, ktorý má veľmi pomalý trhový nábeh a rozhodne nemá taký podiel ako si Microsoft predstavoval. Dodať ešte môžeme aj informáciu o Windows 10X. Ten bol však akýmsi dizajnovým predchodcom Windows 11 a pred niekoľkými rokmi sa o ňom uvažovalo ako o hlavnom operačnom systéme pre zariadenia s viacerými alebo ohýbacími displejmi.

Ako sa však ukázalo, bola to slepá vývojová cesta. Nakoniec z tohto projektu vzišlo niečo pozitívne a vďaka tomu tu máme aktuálny OS. Boli to totiž obrázky Windows 10X, ktoré sme najprv vídali ako novú aktualizáciu Desiatok, z ktorých je teraz verzia 11.

windows marketshareZdroj: Stat Counter

Máte starý počítač

Je to dané najmä tým, že Windows 11 vyžadoval modernejšie počítače. Na pohľad môže ísť ako o banálnu prekážku, avšak vyžadované technické parametre, boli v mnohých smeroch kritické. Nevyžadoval najsilnejší procesor a nebolo potrebné mať ani najnovší model procesora a dokonca ste nepotrebovali ani enormné miesto na pevnom disku. To čo ste potrebovali je čip TPM 2.0.

Popri nutnosti mať dostatočne silný procesor a disponovať aj vyšším rozlíšením obrazovky oproti minulým požiadavkám starších verzií, znelo ako detail. Samozrejme, procesor takisto musel spĺňať isté požiadavky a spravidla sa dá hovoriť o tom, že bolo potrebné mať procesor nie starší ako 3 roky v čase uvedenia Windows 11.

To však tiež celkom nebola záruka toho, že systém bude bežať plynulo. Prvotné bolo schválenie hardvérovej konfigurácie inštalačným procesom. Začali sa objavovať rôzne návody, ako Windows 11 nainštalovať s obídením potrebných hardvérových požiadaviek. Výrobca sa k tejto téme vyjadroval a hovoril, že je možné systém nainštalovať, avšak takéto systémy nebudú mať dostupnosť aktualizácií zo strany výrobcu.

Toto tvrdenie overiť nevieme, keďže operačný systém Windows 11 prevádzkujeme na kompatibilných zariadeniach a postup v rámci obídenia oficiálnych požiadaviek sme aplikovali len v rámci testovacích inštalácií na virtuálnych strojoch.

Bude zadarmo

Toto je otázka, ktorú nevie nikto zatiaľ zodpovedať. My však predpokladáme, že za nový operačný systém sa platiť nebude. OS ako taký je totiž vstupná brána k ďalším službám výrobcu. Je to podobné, ako neplatíte za vyhľadávač alebo za internetový prehliadač.

Kedysi to skúšala Opera v rámci plateného prehliadača, avšak bolo to v časoch Opera 3.0 a išlo o 90. roky. Dnes je doba iná a výrobcovia monetizujú svoje príjmy trochu inak. Využívajú na to sledovanie vašich návykov a dáta o anonymizované dáta o vás. Na základe výsledkov vyhľadávania vedia ponúknuť reklamy, respektíve reklamný priestor svojim inzerentom.

Vzhľadom na to nepredpokladáme, že sa bude za nový systém platiť. Áno, bude tu situácia ako bola aj v minulosti. Systém si môžete zakúpiť nezávisle na počítači. Najčastejšie ide o verziu Home a Pro, hoci existujú aj ďalšie verzie. Určené sú viac pre firmy a profesionálov a tak sa im venovať nebudeme.

Je teda predpoklad, že podobne ako Windows 10 aj Windows z 11 prípadne 12 si budete môcť zakúpiť ako samostatný produkt. Prechod v rámci inovácie zo staršieho systému na novší bude zadarmo pravdepodobne tak, ako doteraz podľa vašej používanej edície.

Grafické zmeny

Zmeny toho, ako operačný systém vyzeral, boli záležitosťou čiastkových aktualizácií. Tým, že prebiehali niekoľkokrát do roka, prinášali aj mierne zmeny v rozhraní. Viac menej išlo len o kozmetické záležitosti a občas pribudli nové prvky. Na konferencii Microsoft Ignite, ktorá sa konala, 12. októbra 2022 výrobca ukazuje, ako by mohol nový systém vyzerať.

Ťažko povedať, či ide o nechcený alebo plánovaný únik. V každom prípade je na obrázku vidieť plávajúci panel úloh, ktorý nemá šírku od okraja po okraj obrazovky a takisto je tu plávajúce vyhľadávacie pole. Predpokladáme, že v novej verzii už bude vo vyhľadávači Bing zahrnutá aj umelá inteligencia.

Kým však príde na trh Windows 12, tak sme si takmer istí, že časť funkcií budú obsiahnuté aj v aktuálnom systéme. Je pravdepodobné, že systém bude mať rozsiahlejší grafický redizajn, do ktorého bude patriť aj nová forma uzamknutej obrazovky a notifikačného centra. A je takmer isté, že bude kladený dôraz na kombináciu ovládateľnosti cez klávesnicu a prostredníctvom dotykového rozhrania.

windowsZdroj: Microsoft

Zdroj: The Verge, vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.