Forma predplatného v aplikáciách a službách bola nevyhnutným krokom.

O tom, že bude Windows distribuovaný aj vo forme predplatného, sa hovorí už dlhšie. Koniec koncov je tu cloudové riešenie, zatiaľ pre korporátnu sféru, ktoré je na báze platených služieb. Nekupuje sa teda licencia samostatne alebo s počítačom, ale platí sa za jej využívanie.

Podobne ako je to s balíkom Microsoft Office, ktorý sa teraz volá Microsoft 365. Ešte stále sa dá kúpiť klasická licencia tohto kancelárskeho balíka. Ten sa však nazýva Microsoft Office 2021 a neobsahuje neustále aktualizácie a vylepšenia do budúcna. To je rozdiel oproti predplatnému balíka Microsoft 365. Cena Office 2021 vo verzii Home and Student je 169 eur. Mesačné predplatné 365 stojí 69 eur na rok pre jednotlivca alebo 99 eur na rok pre rodinu s max. 6 používateľmi.

Formu predplatného pred niekoľkými rokmi objavilo viacero firiem. Jednak im to pomáha predikovať zdroje príjmu a zároveň môžu poskytovať používateľom neustále sa zlepšujúce aplikácie a servis. To v prípade jednorazových licencií nebolo také jednoduché, pretože kúpou jednorazovej licencie sa tento proces skončil a hoci výrobca získal v jednej dávke viac peňazí, neskôr používatelia nemuseli mať motiváciu kúpiť si novú verziu produktu.

Podľa zdroja Deskmodder sa našli nové informácie o tom, že verzia Windows by mohla byť aj vo forme predplatného. V súbore slmgr.ini sa objavili nové položky, ktoré majú za cieľ poskytovať informácie o predplatnom. Zmena bola objavená už v najnovšej verzii Windows 11 Canary, pričom kontrola súboru vo verzii 23H2 v tomto systéme potvrdila, že ide o nové položky. Informácie, ktoré boli objavené, obsahovali edíciu a typ predplatného aj stav.

Nechceme sa púšťať do špekulácií, no je pravdepodobné, že segment predplatného aj v operačnom systéme pre bežných používateľov, je cesta do budúcna. Ide o obrovský trh a Microsoft by mohol získať nejaké peniaze navyše. Bude dostatok používateľov, aby si za svoj operačný systém touto formou platili a získavali možno výhody navyše. Základom však pravdepodobne bude stále klasická verzia operačného systému, keďže biznis model, keď nezaplatíte a nespustíte systém, sa pravdepodobne nedá realizovať bez hlasných protestov. Bol by to príliš drastický krok.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.