Dávna myšlienka sa pretvára na realitu.

Odhalenie Windows 365 Cloud PC bude odpoveďou na dnešný hybridný spôsob práce, dostupná bude od augusta 2021. Doteraz platilo, že môžete využívať aplikácie ako Netflix alebo napríklad Spotify kdekoľvek, no operačné systémy boli mierne limitované.

Systém Windows, rovnako aj Linux sa dá využívať na diaľku, treba však na to využiť špeciálne virtualizačné riešenie. To firmy dnes už používajú. Teraz je táto možnosť priamo od Microsoftu.

Cloudový operačný systém je odpoveďou na mnoho scenárov použitia. Systém by mal byť rovnako bezpečný, ak nie v praxi viac, ako prevádzka systému na vlastnom počítači. Je tu ale jeden hlavný argument v prospech takéhoto riešenia. Môžete si zvýšiť hardvérovú výbavu podľa potreby.

Vhodné pre programátorov, grafikou ale aj bežných používateľov. Zatiaľ však len pre firemných používateľov. Bežný používateľ si bude na túto možnosť musieť počkať. Mať nejaké zariadenie bude nutnosťou, logicky teda dáva zmysel takýto cloudový systém vo firemnej sfére. Tam ide okrem iného aj o manažovateľnosť systémov.

Tenký klient, ktorý by na toto stačil, bude možnosťou aj pre zdieľané pracoviská. Takto sa každý „naloguje“ do svojho systému a bude mať svoju plochu ako aj dáta. Už teraz je jasné, že práve cloud bol hybnou silou kancelárskeho balíka Microsoft Office, ktorý je dnes známy už pod názvom Microsoft 365.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Aktualizácia z Windows 7 na Windows 11 bude možná, ale je tu zmena

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.