Koniec Windows 7 sa blíži nadobro, teraz už naozaj.

Ako obvykle je tu ešte jedna výnimka a snažiť sa resuscitovať Windows 7 je už tak trochu hanobenie mŕtvoly. Pôvodný termín ale platí, ak hovoríme o predĺžení agónie tohto systému. Ten je stanovený na 10. januára 2023. Tu sa nič nemení a Microsoft sám tvrdí, že rozšírená podpora, za ktorú firmy platia, bude skončená.

Iná situácia je pri edícii Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2008 SP2, Windows Server 2008 R2 SP1 for Embedded Systems a Windows Server 2008 SP2 for Embedded Systems. Tieto systémy dostanú rok podpory navyše. Kým pôvodne mala skončiť 14. februára 2023, bude predĺžená až na 9. januára 2024.

Windows 7 má svoje kvality a dá sa používať. Je tu ale riziko zneužitia najmä po tom, čo sa objavia nové chyby a Microsoft ich neopraví. Je to ale starý systém a z bezpečnostného pohľadu je naozaj lepšie prejsť na Windows 10, hoci z tohto nemusíte byť nadšení. Inštalácie vo firmách sú podriadené firemnej politike. Domácnosti by prechod mali zvážiť, antivírus nie je celkom spoľahlivé riešenie na supľovanie bezpečnosti systémových dier.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.