Ubehlo už 28 rokov od oficiálneho predstavenia systému Windows 95.

Na trh bol uvedený 24. augusta 1995 a patril medzi prelomové systémy. Mnohí sme s touto verziou začínali, v školách sa ešte používali Windows 3.11, prípadne NT 4 alebo 95. Bol to zároveň prvý operačný systém, ktorý sa vypínal tlačidlom Štart. Aspoň toto bol jeden z vtipov, ktoré o tomto systéme kolovali.

Posledná veľká aktualizácia bola OSR 2.1, no išlo ešte o dobu, keď sa aktualizácie šírili inak. Prakticky ste mali dve možnosti. Byť skorým používateľom vytáčaného internetu alebo zriadenej DSL linky na vašom pracovisku, alebo už mať na CD novú verziu. Na vylepšenie systému a skrášlenie jeho témy, hoci v základnej výbave ich bolo niekoľko, slúžil balík Microsoft Plus!.

Aplikácie bežali aj v 32-bitovom režime a systém bol vlastne prvý s prístupom k 32-bitovej architektúre. Stále však používal 16-bitové komponenty a bol závislý od MS-DOS. Bez neho sa vám Windows 95 nepodarilo spustiť. Podobne to bolo aj s ďalšími systémami v poradí.

windows 95 rozhranie

Ako prvý zaviedol podporu Plug&Play na pripojenie zariadení za chodu. Ak ste však skúsili zapojiť myš s rozhraním RS-232, skončili ste na BSOD alebo sa vám rovno reštartoval počítač. Až verzia OSR s podporou USB 1.1 umožnila lepšie využitie Plug&Play.

Zaujímavosťou bola aj kompresia disku cez nástroj DriveSpace a použiť sa dala aj na vymeniteľné zariadenia, vtedy najmä diskety. Nástroj však pracoval s odhadom miesta po kompresii, no to ste nemali vopred ako vedieť. Záviselo to od typu súborov umiestnených na diskete. V častých prípadoch ste sa stretli s hlásením o nedostatku miesta počas kopírovania súborov.

Systém vtedy vyžadoval minimálnu zostavu s procesorom Intel 386DX, 4 MB RAM a 50–55 MB voľného miesta na disku. Inštalácia na CD-ROM bola pre tých, čo mali v počítači tento typ jednotky. Vtedy ešte nešlo o napaľovačku, iba o mechaniku schopnú optické médiá čítať. Takisto sa distribuoval aj prostredníctvom špeciálne naformátovaných 13 diskiet.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.