Poďte sa s nami pozrieť na historický vývoj operačného systému Microsoft Windows.

Windows 1

Windows_1_0_2236433k_nowat.jpg_nowat

Prvý Windows mal 16-bitový interface a mal veľkosť menšiu ako 1 MB. Mnohé zo základných programov máme vo Windowsoch dodnes tak, ako boli prítomné vo verzii 1.01. Bol tu Skicár (Paint), Poznámkový blok, Clipboard a tiež textový editor Write podobný aktuálnemu WordPadu. Nechýbali hodiny, kalendár a ovládací panel. Tento systém obsahoval aj hru Reversi. Microsoft túto verziu podporoval až do 31.12.2001, celých 16 rokov.

Windows 2

Windows_2_0_2236434k.jpg_nowat

Vzhľadom programov Word a Excel pre Windows 2 kopírovali nové rozhranie a zmena je viditeľná na prvý pohľad. Jednotlivé okna sa dali prekrývať.

Windows 3

Windows_3_0_2236437k.jpg_nowat

Tretia hlavná verzia Windows bola uvoľnená 22.5.1990 a po prvýkrát sa začala grafikou ponášať na vtedajší Macintosh od Applu. Systém obsahoval správcu súborov aj programov, tak ako v moderných verziách dnešnej podoby tohto OS. Rozšírenie o podporu multimédiá ako podporou optických mechaník a zvukové karty prišlo o niekoľko mesiacov neskôr.

Windows 95

Windows_95_2236440k.jpg_nowat

Kódové meno Chicago. Táto verzia mala plnú podporu grafického používateľského rozhrania. No na svoje nabootovanie potrebovala MS-DOS a veľa aplikácií fungovalo v 16-bitovom režime. Systém v rámci kompatibility podporoval obe, teda 16 aj 32-bitové verzie programov. Obsahoval podporu Plug and Play na jednoduchšiu inštaláciu nového hardvéru. Celkovo bolo päť rôznych vydaní tejto verzie.

Windows 98

Windows_98_2236441k.jpg_nowat

Kódové označenie bolo Memphis a prezentoval sa ako systém, ktorý „pracuje lepšie, hrá lepšie“. Navrhnutý bol špeciálne pre koncových používateľov a bežných spotrebiteľov. Je tu výrazná integrácia prehliadača Internet Explorer, čo dostalo Microsoft k nejdenému súdnemu sporu s proti monopolným úradom. Tento Windows prvýkrát v histórii priniesol výrazné prepojenie do internetu. Mnohí používatelia sa naň tešili a články v časopisoch tej doby informovali o potrebe mať internet na plné využitie tohto systému. Preto sa objavovali rôzne tipy a triky, návody a diskusie, či vôbec na tento systém upgradovať, ak máte pomalú vytáčanú linku.

Windows 2000

Windows_2000_2236435k.jpg_nowat

Systém určený pre profesionálov bol navrhnutý ako alternatíva k Windows 95, 98 a NT Workstation 4.0. Hlavné zlepšenia boli v jednoduchosti použitia, spoľahlivosti, prístupu na internet a výpočtového výkonu aj pre mobilné počítače.

Windows ME

Windows_ME_2236442k.jpg_nowat

V rámci osláv roku 2000 sa vývojári rozhodli vydať aj tzv. Millenium Edition. Systém bol ešte viac multimediálne zameraný s dôrazom na hardvérovú podporu rôznych zariadení. Bol aj náročnejší na výkon a mnohí si pamätajú Media Player, ktorý ak ste nemali čokoľvek s MMX súpravou, nemohli ste ho rozumne používať. Tento systém sa až tak nerozšíril. Jednak pre kvalitu OS Windows 98 a tiež oficiálne vydávaný neskôr ako Service Pack 1 a to aj s oficiálnou slovenskou lokalizáciou.

Windows XP

Windows_XP_2236445k.jpg_nowat

Systém Windows XP Professional bol vydaný v roku 2001 a zahŕňal podporu vzdialenej plochy, šifrovanie súborov (nie vo verzii Home) a obnovenie systému. Bol prijatý neuveriteľne rýchlo a pozitívne a aj cez snahy Microsoftu „zosadiť“ ho z vedúceho postavenia nebolo jednoducho ani dvomi najnovšími systémami. Najviac si však verziu XP mnohí pamätajú novým dizajnom a významným prerobením grafického dizajnu detailov na systémovej úrovni.

Windows Vista

Windows_Vista_2236444k.jpg_nowat

Windows Vista pod kódovým označením Longhorn bol vyvíjaný 5 rokov. To bola najdlhšia prestávka v histórii Windows. Mal nový dizajn Aero, DVD Maker a technológiu peer-to-peer. Nebol ale prijatý s takými očakávaniami, ako sa predpovedalo. V každom prípade to bol krok vpred a bol to fajn systém.

Windows 7

windows7desktop_3093727k.jpg_nowat

Viete ako mal vyzerať Windows Vista? Presne takto. Sedmičky sa stali „novým XPéčkom“ a tento systém bol prijatý v laickej aj odbornej verejnosti veľmi dobre. Je tiež ale pravda, že vylepšoval Vistu a, na ktorú si mnohí už zvykli. Uvedený bol na trh v roku 2009 a podporoval multi-touch a prerobil aj Hlavný panel. Na usporiadanie prvkov a miernu zmenu organizovania zástupcov si bolo treba chvíľu zvykať. Silný vylepšením bola Domáca skupina. Jednoduchšie zdieľanie súborov v domácej sieti dovtedy nikto nevidel.

Windows 8

windows8_2601435k.jpg_nowat

Verzia 8 bola takisto veľmi kontroverzná a bola vydaná v roku 2012. Rozhranie Metro, ktoré potom pre licenčné dôvody bolo treba nazývať inak bolo v prvej verzii nepodarené. Schizofrenické. Najmä ak ste používali Windows na desktope alebo na prenosnom počítači a nie na tablete.

Windows 10

windows_10_3057549k.jpg_nowat

Preskočenie verzie Windows 9 bolo vnímané vtipne ako sa vyhnúť nemeckému Windows, najn, ktorý by foneticky odmietal tento systém :-). Nasleduje teda Windows 10, ktorý bude zverejnený 29.7.2014 a prerába Štart menu, vzhľad a lepšiu ucelenosť prostredia, ktoré budete môcť používať na tablete a bežnom počítači s klávesnicou.

Zdroj: The Telegraph UK

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.