Niektorá z ďalších verzií Windows 11 získa natívne ovládanie podsvietenia RGB komponentov.

Na blogu Windows Developer sa objavila informácia o rozšírení možnosti prispôsobenia a konkrétne ide o zabudovanie priamych prvkov na zmenu podsvietenia niektorých komponentov či príslušenstva. Pre mnohých používateľov to bude znamenať, že nebudú musieť inštalovať doplnkový softvér ku svojim klávesniciam alebo myšiam. No nie sme až tak optimisticky naladení. Na webe Tom’s Hardware sa na túto funkciu pozreli bližšie.

Pravdepodobne bude nová funkcia kompatibilná len s obmedzeným počtom komponentov alebo typov hardvéru. Tiež predpokladáme, že na doplnkové funkcie alebo plnohodnotné ovládanie a nastavenie špecializovaných, najmä herných zariadení, budete stále potrebovať ovládače a softvér od výrobcu.

Teoreticky by ste sa mohli zbaviť softvérov ako Armoury Crate, Synapse 3 alebo napríklad iCue 4. Samotný Microsoft tvrdí, že „vďaka dynamickému osvetleniu budú môcť používatelia systému bez námahy nastaviť a prispôsobiť svoje zariadenia pomocou svetiel RGB priamo z nastavení Windows.“

Aktivácia sa bude dať urobiť v systéme už tento mesiac, avšak budete potrebovať Insider verziu 25370.1. V nej je potrebné použiť nástroj ViVeTool, ktorý aktivuje zatiaľ skryté funkcie. Nie totiž všetky insiderské verzie majú aktivované úplne všetky dostupné funkcie a pre mnohých zostávajú zatiaľ skryté. Ide o experimentálnu funkciu a neodporúčame sa zapájať do tohto programu len kvôli tomu, aby si podporu RGB vyskúšali.

Podľa vyššie uvedeného zdroja aktuálne ponúka funkciu ambientného osvetlenia iba pre klávesnicu. Množstvo ďalších periférií, ktoré boli k počítaču pripojené, vrátane myší dokovacej stanice na myš, reproduktorov alebo osvetlení ventilátora skrinky, neboli funkciou rozpoznané. Situácia sa podobá na univerzálny nástroj SignalRGB, ktorý sa chce zaradiť medzi univerzálne aplikácie na ovládanie podsvietenia rôznych periférií. Avšak každý výrobca používa iný systém a periférií je také množstvo, že je nepravdepodobné, aby Microsoft pokryl také množstvo zariadení, aby sa stala univerzálnou a nahradila doplnkový softvér.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.