Dnešné oznámenie ukončenia podpory mobilného operačného systému od Microsoftu znamená koniec jednej éry.

Microsoft dnešným dňom oficiálne končí podporu Windows Phone 8.1. Stalo sa tak 3 roky potom, čo ho s nádejou vypustil do sveta. Koniec podpory je zároveň koncom jednej éry systému, na ktorom stále bežia milióny zariadení po celom svete. Podľa odhadu analytikov, až 80% smartfónov s Windowsom aktuálne funguje na niektorom zo systémov Windows Phone 7, Windows Phone 8, respektíve Windows Phone 8.1. Všetky tieto zariadenia od 11.7.2017 oficiálne strácajú podporu, pričom len približne 20% zariadení beží na najnovšom a podporovanom systéme Windows 10 Mobile.

Windows Phone 8.1 znamenal v apríli 2015, kedy prvýkrát uzrel svetlo sveta, veľkú aktualizáciu dovtedajšieho Windows Phone 8. Okrem iného priniesol digitálnu asistentku Cortana, nové notifikačné centrum i mnohé zmeny v používateľskom rozhraní. Jeho zrod znamenal pre Microsoft nemalé úsilie a veľké investície, no predsa v boji s konkurenčnými platformami neuspel. 99,6% momentálne predávaných nových smartfónov beží na iOS alebo Androide.

Windows 10 Mobile je už jediným podporovaným mobilným operačným systémom Microsoftu

Vzhľadom na to, že Microsoft stále podporuje najaktuálnejší Windows 10 Mobile, určite odporúčame upgradovať vaše zariadenie práve naň, pokiaľ ste tak do dnešného dňa nespravili. K upgradu budete potrebovať aplikáciu Upgrade Advisor. Ako dlho bude podpora trvať, zatiaľ nie je známe, no fakt, že samotný Microsoft sa pred vyše rokom vyjadril, že Windows Phone nie je prioritou veľa napovedá o tom, aká budúcnosť čaká tento, v minulosti nádejný, mobilný operačný systém.

Zdroj: The Verge