O systéme Windows 12 sa hovorí už dlhšie, teraz sa môžete pozrieť, ako by mohol vyzerať Windows Utopia.

Ide o koncept dizajnéra, ktorý vystupuje pod prezývkou AR 4789 a nejde o operačný systém a nie je to ani nadstavba. Je to koncepčný návrh tak, ako si ho daný človek predstavuje a teda neexistuje ISO súbor, ktorý by umožňoval inštaláciu systému alebo použitie grafickej nadstavby.

Video, ktoré predstavil na svojom YouTubovom kanáli, vyzerá veľmi pekne a je až podozrivo plynulé. Na takýchto chod by ste potrebovali silný procesor a grafickú kartu. Pozrieť si toto video a objaviť tak nový dizajn systému Windows nás inšpiroval web BetaNews.

Fanúšikovia koncepčných riešení aj dizajnových návrhov, ako by systém Windows mohol vyzerať, si prídu na svoje v tomto 8 minútovom videu. Prejdete si kompletnou inštaláciou a takisto aj ukážkou niektorých aplikácií. Zaujímavosťou, ktorú neprehliadnete, je inštalovanie systému počas toho, ako sa dajú niektoré z jeho funkcií využívať.

Bez tejto funkcie by sme sa zaobišli, avšak ide o zaujímavý nápad, ktorý sa možno uplatní v budúcnosti v skutočnom systéme. Rozhodne nevynechajte prerobenú ponuku Štart, ktorá je vždy kontroverzným prvkom pri novom systéme. Asi najkontroverznejším prvkom bola vo Windows 8. Vo Windows 10 vyšiel Microsoft používateľom v ústrety, no vo Windows 11 ju zase skrášlil, avšak za cenu odstránenia niektorých funkčných vlastností.

Návrh, ktorý predstavuje vizionársky systém Windows Utopia, vyzerá veľmi pekne a v niektorých veciach by sa Microsoft mohol pokojne inšpirovať. Zároveň ale dodávame, že je jednoduchšie vytvoriť návrh ako skutočne funkčný systém, ktorý bude spoľahlivo fungovať na rôznych hardvérových špecifikáciách.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.