Je pravdepodobné, že pôjde o istú konkurenciu pre ChromeOS.

Už dlhšie sa hovorí o tom, že Windows ako operačný systém pre desktopy alebo servery bude presunutý do cloudového prostredia. Pravdepodobne sa v najbližších rokoch nechystá kompletná migrácia a zmena koncepcie počítačov, ako ich poznáme, ale bude to jedna z možností ako používať tento systém.

Na prevádzku systému by stačil základný počítač a používatelia by sa pripájali prostredníctvom svojho účtu do vzdialeného systému. Tento spôsob je v súčasnosti k dispozícii pre firmy a ide o Windows 365, ktorý umožňuje využívanie cloudovej infraštruktúry. Podľa magazínu The Verge sa Microsoft podelil v internej prezentácii, ktorá hovorí o „stave podnikania“, že plánuje vytvoriť Windows 365 ako plnohodnotný operačný systém streamovaný na diaľku.

Táto forma používania by mohla byť dostupná čoskoro aj pre bežných používateľov, ktorí by mohli nabootovať doslova z cloudu. Okrem toho bude potrebné zabezpečiť, aby zariadenia, ktoré sa o takýto prístup pokúsia, mali v základnej výbave internetové pripojenie a nainštalované všetky ovládače, prípadne aspoň základné bootovacie rozhranie. Od tohto kroku sme v bežnej sfére ďaleko.

Pripojiť sa cloudový Windows bude možné aj z aktuálnych operačných systémov. Nie je na to potrebný prázdny počítač alebo len zjednodušený terminál. Využiť na to budete môcť internetový prehliadač. Výhoda bude v tom, že nech použijete akékoľvek zariadenie, postačí vám internetová konektivita a prihlásite sa do systému, v ktorom máte všetky vaše dáta a aj nainštalované a nastavené aplikácie. Úzkym hrdlom môže byť práve spomenutý prístup do internetu.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.