Rázny krok by nemal mať dopad na servisovanie doterajších inštalácií systému.

Podľa ruskej agentúry Tass nie je možné stiahnuť operačné systém Windows 10 a 11 zo stránok Microsoftu. Z iných webov ich stiahnuť môžete, pointou je blokovanie zo strany Microsoftu. Postup sme si preverili aj my a po pripojení na ruský VPN server sa nám skončil pokus o stiahnutie chybou.

Poľa agentúrnych správ skončí chybou aj sťahovanie priamo z Ruska. Výrobca systému má aktivovaný mechanizmus na rozpoznanie prístupu cez VPN server. Tiež je pravda, že databáza IP adries VPN serverov je bežná súčasť niektorých stránok, na stránky Samsung.sk sa cez VPN nedostanete, ani ak by išlo o slovenský VPN server.

Téme sa venoval aj web Bleeping Computer, ktorému potvrdili tento problém ľudia priamo z Ruska. Tí ale dodávajú, že použitie VPN a pripojenie na niektorý z iných serverov mimo krajiny povolí stiahnutie systému. Znamenalo by to možnosť stiahnutia Windows, ak sa pripojíte napríklad na server do Nemecka.

Po invázii Ruska na Ukrajinu obmedzili technologické firmy podporu pre túto krajinu, napríklad skončením predaja produktov. Tento mesiac Microsoft ohlásil prepustenie 400 zamestnancov v Rusku.

K informácii z úvodu, pôvodne by Microsoft nemal penalizovať existujúce inštalácie a ani spoluprácu s existujúcimi zákazníkmi. Zastavením vydávania záplat by tak mohla ohroziť bežných používateľov, viac však cielila na ochranu škôl a nemocníc. Toto je však informácia z marca a nateraz nemáme potvrdené, či sa existujúce systém Windows u bežných používateľov aktualizujú.

Zdroj: Bleeping Computer, Tass.ru

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.