Ďalšia z ukážok známeho dizajnéra, ako si predstavuje nový Windows.

Autor AR 4789 svoj najnovší výtvor nazval ako znovuzrodenie legendy. Operačný systém Windows XP dostal prívlastok 2024. Ukážka na YouTube hovorí o tom, ako si autor tento systém predstavuje a skutočne vychádza z pôvodného Windows XP. Nové prvky, ktoré zapracoval, už ale korešpondujú s aktuálnou verziou najnovšieho systému od Microsoftu.

V tomto prípade je zaujímavosťou najmä to, že ukazuje kompletný inštalačný systém tak, ako ho poznáme z minulosti, skombinovaný so súčasnými prvkami, ktoré sa v nastaveniach počas inštalácie nachádzajú. Ukážka je detailná a zaberá polovicu 9-minútového videa.

Systém ako taký v skutočnosti neexistuje a všetko je vo forme dizajnového návrhu. Nie je teda možné stiahnuť ISO súbor a výtvor si vyskúšať na svojom počítači. Microsoft v posledných rokoch obmedzil možnosť zasahovania do operačného systému a časté vydávanie aktualizácií príliš nehrá do karát doplnkom, ktoré by vedeli pozmeniť niektoré dizajnové súčasti.

V minulosti sa veľmi dobre upravovali systémy ako Windows 95 alebo 98. Dnes je ešte stále množstvo nástrojov, ktoré umožnia integrovať pôvodnú ponuku Štart a nahradiť ju za tú vstavanú v systéme. Autori sa však musia častejšie starať o funkčnosť týchto doplnkov, keďže aj hlavné aktualizácie systémov meniace niektoré vlastnosti pribúdajú v niekoľkomesačných intervaloch. To na rozdiel od niekoľkoročných aktualizácií, respektíve vydania nových verzií.

Zdroj: AR 4789

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.