Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Iniciatíva Work for Humankind umožňuje spoločnosti Lenovo podporovať prebiehajúce ochranárske práce na jednom z najvzdialenejších miest na svete, na ostrove Robinsona Crusoa, prostredníctvom trvalých technologických riešení.
  • Technologické centrum spoločnosti Lenovo vôbec po prvýkrát ponúka na ostrove internet zrýchlený z 1 Mbps až na 200 Mbps.
  • Výhody technologického centra Lenovo využíva 30% miestnej ostrovnej komunity
  • Služba Lenovo CO2 Offset na ostrove kompenzuje uhlíkové emisie hardvérových zariadení.
  • Po inštalácii serverovej technológie Lenovo ThinkEdge na vzdialenom ostrove sa navyše organizácii Island Conservation podarilo spracovať údaje z fotopascí, zachytávajúcich šesť mesiacov divokú zver, s minimálnym ľudským zásahom len za jeden týždeň. Dôležité informácie o stave zvierat sa teraz získavajú v priebehu niekoľkých minút namiesto týždňov, čo znásobuje úsilie o ich ochranu.

Ako súčasť významného partnerstva s organizáciou Island Conservation a komunitou ostrova Robinsona Crusoa, odhaľuje Lenovo ďalšiu fázu svojho projektu Work for Humankind: na ostrove, ktorý je domovom jedného z najrozmanitejších ekosystémov na svete, boli natrvalo inštalované kritické časti inteligentných technológií, ktoré zanechajú trvalé dedičstvo a silnejšiu konektivitu.

Preklenutím digitálnej priepasti prostredníctvom technológií od spoločnosti Lenovo zostáva predtým izolovaný ostrov s 900 ľuďmi spojený so svetom. Vďaka tomu sa mu otvárajú nové možnosti pre cestovný ruch, obchod, zamestnanosť a vzdelávanie, čím sa zvýši jeho environmentálna a ekonomická životaschopnosť. Po prvýkrát v histórii má táto vzdialená ostrovná komunita samostatný a spravodlivý prístup k internetu. Toto je ich najdôležitejší pokrok v oblasti pripojenia za viac ako 20 rokov.

Začiatkom tohto roka vyslala iniciatíva Work for Humankind 16 dobrovoľníkov s rôznymi zručnosťami, aby dosiahli dlhotrvajúcu zmenu a zároveň vykonávali svoju prácu na diaľku z ostrova Robinsona Crusoa. Počas ich pobytu na ostrove poskytovali svoje profesionálne zručnosti v oblasti dizajnu, technológií, udržateľnosti a biodiverzity na podporu úsilia ochrany prírody v spolupráci s mimovládnou organizáciou Island Conservation. Štúdia ich práce teraz ukazuje, že ich snaha pomohla zlepšiť budúcnosť obyvateľov ostrova, flóry a fauny prostredníctvom sily technológií a konektivity.

PRIPÁJANIE VZDIALENEJ OSTROVNEJ KOMUNITY

Iniciatíva Work for Humankind si stanovila za cieľ priniesť vysokorýchlostné pripojenie vzdialenej komunite a pomôcť zlepšiť jej vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť a schopnosť chrániť vzácny ekosystém ostrova. Odvtedy využilo výhody technologického centra približne 30% celej populácie ostrova. To malo ešte väčší dosah, než sa očakávalo a otvorili sa tým nové kariérne možnosti spolu s pozitívnymi obchodnými, turistickými a IT vzdelávacími príležitosťami pre komunitu ostrova Robinsona Crusoa.

Technologické centrum na ostrove obsahuje celý rad výkonných zariadení a riešení od spoločnosti Lenovo, vrátane notebookov, desktopových počítačov, mobilných pracovných staníc a serverov. Súčasťou sú notebooky ThinkPad, Yoga, Lenovo Legion, ThinkBook a počítače IdeaCentre; zariadenia ThinkSmart pre virtuálne stretnutia; tablety, monitory a príslušenstvo Lenovo; inteligentné okuliare s rozšírenou realitou ThinkReality A3 a sady pre virtuálnu realitu Lenovo Mirage VR S3; servery ThinkEdge SE450, ktoré doručujú umelú inteligenciu priamo tam, kde vznikajú dáta; smartfóny motorola edge; vzdelávací softvér LanSchool, ktorý bude používať miestna škola; inteligentné domáce zariadenia a ďalšie.

Všetky technológie z pracovného priestoru zostávajú na ostrove pre komunitné využitie. Ostrov bude aj naďalej využívať vysokorýchlostné pripojenie s rýchlosťou internetu až 200 Mb/s. Ten bol zrýchlený z pôvodného 1 MB. Táto zmena predstavuje rozdiel medzi jednoduchým prehliadaním webu a možnosťou pripojenia a spolupráce na diaľku cez videokonferencie. Spolu so serverom fungujúcim na báze Lenovo AI a vylepšenou konektivitou, môžu teraz ostrovné projekty na ochranu prírody využívať cenné úspory času, ktoré zahŕňajú zrýchlenie spracovania údajov fotoaparátom o 100%.

Dobrovoľníci z iniciatívy Work for Humankind pracujúci na diaľku z technologického pracovného priestoru spoločnosti Lenovo na ostrove Robinsona Crusoa, Čile

TRANSFORMÁCIA ÚSILIA O OCHRANU PRÍRODY

Výsledky práce iniciatívy Work for Humankind pomohli organizácii Island Conservation a miestnym ochranárom uskutočniť roky práce v priebehu niekoľkých týždňov. Tento pokrok dosiahli v spolupráci s profesionálnymi dobrovoľníkmi počas 8 týždňov na ostrove. Dedičstvo iniciatívy Work for Humankind zahŕňa zvýšenú ochranu ohrozených druhov, ako je napríklad Víchrovník ružovonohý, spolu so šiestimi kriticky ohrozenými druhmi a 11 zraniteľnými druhmi stromov, ktoré sa nachádzajú v súostroví Juana Fernandéza.

Pred projektom Work for Humankind spoločnosti Lenovo by pracovníci organizácie Island Conservation získavali údaje zo 70 kamier po celom ostrove ručne, zdolávali by desiatky kilometrov v strmom teréne, umiestňovali údaje na pevný disk a posielali ich na spracovanie a manuálnu klasifikáciu z ostrova na pevninu v Čile v dvojmesačnom intervale. To by viedlo k celkovému oneskoreniu tri až štyri mesiace.

Zrýchlený internet od iniciatívy Work for Humankind a nové serverové možnosti AI edge výrazne zrýchlili čas spracovania údajov a efektívne analyzovali zachytené udalosti z kamier v priebehu pár dní namiesto mesiacov.

Okrajové lokality sú často ťažko dosiahnuteľné a bez obsluhy. Použitie servera Lenovo ThinkEdge SE450 teraz umožňuje ochranárom vzdialený prístup a spracovanie 4,8 obrázkov za sekundu, čo je približne 415 000 fotografií za deň. To je viac ako dvojnásobok rýchlosti predchádzajúceho nastavenia. Využitím umelej inteligencie a možností spracovania servera, môže iniciatíva Work for Humankind teraz analyzovať a prenášať cez satelit len tie najrelevantnejšie obrázky na ďalšiu klasifikáciu a hodnotenie ich tímu na pevnine.

V nadchádzajúcich mesiacoch bude tím vedený miestnou komunitou využívať kombináciu technológie a kvantitatívneho modelovania, ktorú stanovila iniciatíva Work for Humankind, na poskytovanie výsledkov ochrany založených na údajoch.

Vysokovýkonné notebooky Lenovo Legion a ďalšie technológie Lenovo používané na monitorovanie fotopascí na ostrove Robinsona Crusoa, Chile

TRVALÉ DEDIČSTVO

Okrem tejto okamžitej pomoci sa Lenovo zaviazalo zanechať na ostrove trvalé dedičstvo. Technologické centrum Lenovo sa presunie do miestnej knižnice, aby obyvateľom poskytlo prístup k novým vzdelávacím a digitálnym nástrojom. Lenovo tiež venuje 100 000 amerických dolárov na údržbu svojho technologického centra, nepretržitú podporu projektov a nepretržitý prístup na internet pre životne dôležité služby na zlepšenie zdravotnej starostlivosti a vzdelávania. Lenovo už darovalo viac ako 100 technologických zariadení komunite a ochranárskemu tímu.

Dobrovoľníci z iniciatívy Work for Humankind preskúmavajú ostrov Robinsona Crusoa, Čile

David Will, vedúci inovácií z Island Conservation: „Vďaka spolupráci a technológii, ktorú poskytuje Lenovo, sme teraz schopní implementovať konzistentný zber údajov, vyvíjať ovládateľné pracovné postupy strojového učenia, ktoré premieňajú fotografie z fotoaparátu na údaje a poskytujú k údajom prístup v reálnom čase. Teraz sme efektívne prekonali prekážky, ktorým sme predtým čelili bez dostatočného internetového pripojenia, a úplne sme zmenili spôsob, akým náš tím funguje, pretože teraz dokážeme výrazne skrátiť drahocenný čas, ktorý nám pomôže dosiahnuť naše ciele.“

„Už v priebehu niekoľkých mesiacov od prvého pripojenia tejto vzdialenej ostrovnej komunity k vyspelej technológii a vďaka skupine vášnivých jednotlivcov sme videli významný vplyv technológií na ostrov Robinsona Crusoa – zrýchlenie ich vzácnej ochranárskej práce o 100 %. Toto je sila inteligentnejšej technológie pre všetkých,“ povedala Emily Ketchen, viceprezidentka a CMO Intelligent Devices Group, Lenovo. „Naša práca sa však neskončila, pretože Lenovo sa zaviazalo zabezpečiť, že náš vplyv bude ostrov pozitívne pociťovať aj v nasledujúcich rokoch.“

Pablo Manríquez Angulo, starosta ostrova Robinsona Crusoa: „Iniciatíva Work for Humankind urobila presne to, čo si zaumienila. Vôbec po prvýkrát, sa skupina talentovaných dobrovoľníkov z celého sveta spojila, aby využila technológie a rozsah svojich zručností a aby skutočne zanechala na ostrove trvalý vplyv.

Od expertov na sociálne médiá, veterinára, profesionálov v oblasti udržateľnosti až po digitálnych nomádov, každý z dobrovoľníkov pridal do iniciatívy odlišný nádych. Spolu s komunitou tak vznikol obohacujúci zážitok a skutočná príležitosť, ktorá sa stane raz za život.

Dobrovoľníci z iniciatívy Work for Humankind položili základy, aby skutočne pomohli vzdialenej ostrovnej komunite dosiahnuť pozitívnu zmenu a teraz je na našej komunite, aby vďaka odkazu spoločnosti Lenovo pokračovala v napredovaní, vyzbrojená novými zručnosťami a s vášňou.“

Značky: