Cloudové hranie sa začína rozbiehať.

Cloudové hranie vám umožňuje hrať graficky náročné a moderné videohry na zariadeniach, ktoré nemajú dostatočný výpočtový výkon. Vďaka tomu si môžete zahrať počítačové hry či konzolové hry na smartfóne alebo na ultratenkom notebooku.

Vo svete existuje niekoľko služieb cloudového hrania. Za zmienku stojí Google Stadia či GeForce NOW, čo je služba, ktorá funguje aj na Slovensku. A portfólio cloudových služieb čoskoro rozšíri ďalší veľký hráč – Microsoft so svojou cloudovou službou Project xCloud, ktorú môžeme v jednoduchosti definovať ako „Xbox v cloude„.

Vďaka Project xCloud si budete môcť zahrať hry, ktoré sú dostupné pre Xbox na rôznych zariadeniach a to aj bez toho, aby ste konzolu vlastnili. xCloud bude od 15. septembra 2020 k dispozícii ako súčasť predplatného služby Xbox Game Pass Ultimate. Služba odštartuje v 22 krajinách vrátane Slovenska.

Xbox v cloude bude pri spustení k dispozícii ako súčasť aplikácie Xbox Games Pass pre Android. Zatiaľ nie je známe, či sa neskôr objaví aj pre platformu iOS alebo nie – Microsoft by určite mal záujem, avšak kvôli politike Applu doteraz nie je pre iOS dostupná ani služba GeForce NOW.

Z pohľadu majiteľov konzoly Xbox je spustenie služby Project xCloud skvelá správa. Tí už totiž pravdepodobne majú predplatenú službu Xbox Game Pass Ultimate, nakoľko obsahuje prístup k viac ako 100 hrám zadarmo. Prístup k Xboxu v cloude tak získajú defacto zadarmo. A čo sa ostatných hráčov týka, tých bude Microsoft chcieť motivovať na vyskúšanie cloudového hrania prostredníctvom viacerých zliav pre Xbox Games Pass Ultimate.

Zdroj: Xbox

Prečítajte si aj:

NVIDIA GeForce NOW spúšťa ostrú prevádzku: Hrať cez cloud môžete aj zadarmo, poznáme ceny prémiového členstva

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit