Služba bola v testovaní takmer 7 rokov.

Doplnené: NVIDIA rozšírila ponuku dvoch členstiev o tretí variant s názvom RTX 3080. Detaily si môžete prečítať v samostatnom článku TU.

NVIDIA v roku 2013 spustila beta testovanie služby NVIDIA GRID. Išlo o predchodcu služby GeForce NOW, ktorá štartuje svoju ostrú prevádzku dnes, 4. februára 2020.

GeForce NOW prináša cloudové hranie. Znamená to, že graficky náročné videohry si môžete zahrať na zariadeniach, ktoré nedisponujú potrebným výpočtovým výkonom, pretože grafika hry sa vykresľuje v dátových centrách firmy NVIDIA a do vášho zariadenia sa posiela iba video.

Dalo by sa povedať, že GeForce NOW funguje v podstate rovnako ako služby Netflix či HBO GO. V porovnaní s nimi je však potrebná obojstranná komunikácia, keďže do dátových centier putujú informácie o tom, ktoré tlačidlá na gamepade či klávesy na klávesnici ste práve stlačili. Výsledkom je, v prípade optimálneho dátového spojenia, takmer identický zážitok, ako keby ste hrali na výkonnom hernom počítači priamo u vás doma.

NVIDIA GeForce NOW
NVIDIA GeForce NOW je aktuálne dostupná na počítačoch, Macoch, zariadeniach NVIDIA SHIELD TV a smartfónoch s Androidom. Zdroj: NVIDIA

Zahrať si môžete hry, ktoré už vlastníte

Prvá generácia služby GeForce NOW fungovala oficiálne na zariadeniach NVIDIA SHIELD od 1. októbra 2015. V porovnaní s aktuálnou verziou išlo o trochu odlišnú službu – za mesačný poplatok vám ponúkla prístup ku knižnici hier, pár ďalších hier ste si mohli dokúpiť. Hrať ste sa mohli iba na zariadeniach NVIDIA SHIELD.

Aktuálna generácia GeForce NOW, ktorá bola v beta testovaní od roku 2017 a v ostrej prevádzke je od 4. februára 2020, využíva trochu iný koncept. Služba vám ponúka výkonný cloudový počítač, na ktorom sa môžete zahrať vaše hry z obchodov Steam, Uplay či Epic Games Store.

Službu môžete využívať na počítači so systémom Windows 7 a novším, na Macu so systémom macOS 10.10 a novším a takisto na smartfóne so systémom Android 5.0 a novším.

Nechýba ani podpora pre zariadenia NVIDIA SHIELD TV, vďaka ktorým si cloudové hranie cez GeForce NOW užijete aj na veľkej televíznej obrazovke. Aplikácia pre iOS zatiaľ nie je k dispozícii, podľa vyjadrenia spoločnosti NVIDIA je za to zodpovedný samotný Apple, resp. jeho schvaľovací proces.

Trochu rozsiahlejší úvod článku mal za cieľ poukázať na dlhoročný vývoj a vylepšovanie technológie cloudového hrania v NVIDIA. GeForce NOW teda nie je rýchlokvasená odpoveď na službu Google Stadia, ako by si mohol niekto myslieť.

NVIDIA GeForce NOW a klient pre Windows 10
NVIDIA GeForce NOW, klient pre Windows 10

Cloudové hranie si teraz môže vyskúšať každý

Pokiaľ ste beta testovali aktuálnu verziu služby GeForce NOW, od dnešného dňa sa váš účet automaticky prekonvertuje na bezplatný účet verejnej verzie služby. V rámci bezplatného účtu máte štandardný prístup k službe a môžete sa hrať 1 hodinu bez prerušenia. Po uplynutí jednej hodiny vás GeForce NOW automaticky odpojí, okamžite sa však môžete pripojiť späť a pokračovať v hraní tej istej hry alebo iného titulu.

Štandardný prístup k službe znamená, že za určitých podmienok budete musieť počkať, až sa uvoľní cloudový počítač, ku ktorému sa môžete pripojiť. Hoci NVIDIA výrazne posilnila kapacitu dátových centier pred spustením ostrej prevádzky služby, môže sa stať, že niekedy bude väčší záujem neplatiacich používateľov, ako je dostupná kapacita.

Bez ohľadu na tieto obmedzenia, bezplatný účet v GeForce NOW predstavuje aktuálne najlepší spôsob, ako si vyskúšať zadarmo cloudové hranie na Slovensku. Účet si môžete vytvoriť na oficiálnej stránke služby, TU.

GeForce NOW ponúka aj platené členstvo. Počas časovo obmedzenej doby si môžete vytvoriť tzv. Founders konto – 90 dní neplatíte nič, následne bude služba spoplatnená poplatkom 5,49 eur mesačne a to na obdobie 12 mesiacov.

Platiaci členovia získajú prioritný prístup k službe, takže by sa nemalo stať, že budú musieť čakať na cloudový počítač. Takisto budú môcť hrať dlhšie bez nutnosti opätovného pripojenia a to až 6 hodín. Samozrejme, v prípade zmeny hry je potrebné službu opustiť a opäť sa k nej pripojiť. Vizuálnym bonusom pre platiacich hráčov je podpora technológie ray tracing, ktorú si môžu v kompatibilných hrách aktivovať.

NVIDIA GeForce NOW ceny
NVIDIA GeForce NOW: Ceny a porovnanie bezplatného a plateného členstva. Zdroj: NVIDIA

Ako to funguje v praxi?

Službu GeForce NOW sme v beta verzii používali takmer 3 roky. V priebehu tohto obdobia sme pozorovali jej optimalizovanie a zvyšovanie kvality herného zážitku. Službu sme testovali na rôznych zariadeniach – na počítači so systémom Windows 10, na NVIDIA SHIELD TV a tiež aj na mobilnom zariadení so systémom Android.

Po vytvorení používateľského konta v službe GeForce NOW si musíte stiahnuť aplikáciu pre Windows alebo macOS, resp. aplikáciu pre Android z Obchodu Play. V prípade SHIELD TV je aplikácia predinštalovaná v zariadení.

Po spustení klienta si môžete vyhľadať hru, ktorú si chcete zahrať. Zoznam kompatibilných hier si môžete overiť TU. Niektoré hry nájdete viackrát, pretože sú dostupné vo viacerých obchodoch. Po kliknutí na hru sa pripojíte ku cloudovému počítaču, na ktorom sa objaví obrazovka obchodu Steam, Uplay alebo Epic Games Store. Prihlásite sa do vášho účtu v zadanom obchode a pokiaľ hru vlastníte, hra sa automaticky spustí.

Pokiaľ nevlastníte žiadnu z kompatibilných hier, výborným spôsobom na vyskúšanie cloudového hrania je hranie niektorého z Free-to-play titulov, ako je napríklad Fortnite.

NVIDIA GeForce NOW
GeForce NOW umožňuje hrať hry, ktoré vlastníte v obchodoch Steam, Uplay alebo Epic Games Store. Zdroj: NVIDIA

V rozlíšení do 1080p, základom je kvalitné pripojenie do internetu

Počas beta testovania sme používali najčastejšie hry z obchodu Steam. Z praktického hľadiska nám trochu vadilo, že sme museli takmer pri každom spustení hry zadávať naše heslo v obchode Steam.

Chápeme, že je to asi kvôli bezpečnosti, avšak zadávať heslo a verifikačný kód cez herný ovládač na NVIDIA SHIELD TV, resp. počas hrania na Android telefóne je ťažkopádne, až otravné. V prípade hrania na počítači nám to nevadilo. Uvidíme, či to NVIDIA vo finálnej verzii zmení, prioritou je zachovanie potrebného zabezpečenia konta.

Hry môžete cez GeForce NOW streamovať v rozlíšení 720p alebo 1080p a to pri 30 alebo 60 fps. NVIDIA odporúča stabilné internetové pripojenie s rýchlosťou 25 Mbps, nutným základom je rýchlosť 15 Mbps.

Takisto odporúčame pripojenie cez ethernet, dobrú skúsenosť môžete získať aj v prípade kvalitného a stabilného pripojenia cez 5 GHz Wi-Fi sieť. Všetky uvedené parametre platia pre hráčov s bezplatným aj Founders kontom. NVIDIA nevylučuje, že neskôr umožní streamovanie aj v 4K. Stať by sa tak mohlo už tento rok.

V rámci testovania sme skúšali hrať aj cez mobilnú 4G sieť. Na niektorých miestach bol zážitok skvelý, na iných miestach sme postrehli slabšie pokrytie 4G sieťou operátora – na hraní sa to okamžite prejavilo. Cloudové hranie cez mobilnú sieť je tiež náročné na spotrebu dát. Za hodinu hrania sme preniesli približne 3 GB dát.

NVIDIA GeForce NOW
Platiaci členovia získajú prioritný prístup ku cloudovým počítačom, dlhšie hranie bez nutnosti opäť sa pripojiť a aj podporu technológie ray tracing v hrách. Zdroj: NVIDIA

Cloudové hranie ako budúcnosť?

Cloudové hranie má veľký potenciál a môže priniesť svet videohier používateľom, ktorí doteraz nehrali. V závislosti od potrieb používateľa môže teoreticky nahradiť herný počítač. Pre väčšinu hráčov však pôjde o výborný doplnok k ich hlavnému počítaču.

Vďaka GeForce NOW sme mohli pokračovať v hraní aj mimo domova – či už počas cesty električkou na smartfóne alebo na ultratenkom notebooku či Windows tablete s integrovanou grafickou kartou na služobnej ceste. Stačilo mať poruke kvalitné pripojenie do internetu – uznávame, že ešte stále to nie je samozrejmosť. A nakoľko hry na Steame podporujú ukladanie uložených pozícií do cloudu, v hraní sme kontinuálne pokračovali bez ohľadu na zariadenie a spôsob hrania, či bol lokálny na našom hernom počítači alebo cez cloud cez GeForce NOW.

GeForce NOW teraz vstupuje do novej éry, ktorá môže byť kritická aj pre celé cloudové hranie. V prípade tejto technológie je totiž potrebné kvalitné pripojenie do internetu a aj kvalitné a stabilné spojenie s dátovými centrami NVIDIA. Ak sa objavia problémy, už sa nebude možné vyhovárať na beta testovanie, pretože služba je v ostrej prevádzke. A problémy sú tým parametrom, ktoré môžu niektorým používateľom znechutiť aj inak skvelú službu.

GeForce NOW však určite odporúčame vyskúšať. K dispozícii je bezplatné konto, ktoré bude mnohým používateľom postačovať. A v prípade plateného Founders konta máte obdobie 90 dní, počas ktorého nič neplatíte. Počas tejto doby zistíte, či vám služba svojim spracovaním a kvalitou vyhovuje, alebo nie.

GeForce NOW pre Android
GeForce NOW je k dispozícii aj pre Android. V hraní PC hier sme vďaka tomu pokračovali aj na cestách. Zdroj: Obchod Play

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit