Rýchleho nabíjania sa naozaj netreba obávať.

Otázka na úvod by mohla znieť, ako veľmi rýchle musí byť nabíjanie, aby sme ho považovali za rýchle alebo superrýchle? Tiež aký vysoký výkon by musela nabíjačka poskytovať smartfónu, aby sme mali z tohto nabíjania obavu? V tomto článku poskytnem moje osobné skúsenosti s rýchlym nabíjaním smartfónu Xiaomi 12 Pro.

V minulosti sme smartfóny, ale predtým ešte skôr tlačidlové telefóny, nabíjali nabíjačkami s výkonom 5 W. Takéto nabíjačky používame aj dnes, spravidla na nabíjanie inteligentných hodiniek, tlačidlových telefónov, slúchadiel a iného príslušenstva.

10 W je už Quick

Toto dnes považujeme za pomalé nabíjanie, hoci práve nabíjanie s výkonom 10 W bolo pred niekoľkými rokmi označované ako rýchle a ide o technológiu Quick Charge 1.0. Neskôr prišli na trh smartfóny, ktoré podporovali až 18 W nabíjanie (QC 2.0) a takýto výkon sa používa v mnohých modeloch aj dnes. Rovnako sa stretnete aj s nabíjaním s výkonom 33 W, 67 W, ale výnimkou nie je ani 120 W nabíjanie. Ktoré z nich teda naozaj škodí?

Už teraz je celkom zrejmé, že obavy z rýchleho nabíjania sa budú posúvať v čase, postupne, ako budú pribúdať technológie a výkonnejšie nabíjačky. Samozrejme, rovnako aj batérie a čipsety, ktoré budú takéto nabíjanie podporovať. Nie je to totiž len o nabíjačke, ale o celkovom systéme riadenia tohto procesu.

Degradácia batérie je minimálna

Mojimi rukami prešlo veľké množstvo smartfónov a mnohé z nich mali aj podporu rýchleho nabíjania. S takým či onakým výkonom výrobca prezentoval nabíjanie ako rýchle a ja som sa rozhodol ho využívať. Počas niekoľkomesačného testovania som nenarazil na zásadnejší problém. Odporcovia takéhoto spôsobu nabíjania však môžu argumentovať, že ešte nedozrel čas na to, aby sa prejavila nadmerná degradácia batérie.

V tomto prípade tu mám smartfón Xiaomi 12 Pro ktorý testujem 1,5 roka a až na niekoľko málo prípadov spočítaných na prstoch oboch rúk, ho nabíjam výlučne prostredníctvom dodávanej nabíjačky s výkonom 120 W. Je to silný výkon a batériu s kapacitou 4600 mAh nabijete na 100 % behom 17 minút. Verte že na toto sa dá zvyknúť.

Na druhú stranu tu boli mierne obavy, pretože som nechcel batériu príliš rýchlo zničiť, no zároveň som si chcel na vlastnej koži vyskúšať, ako veľmi bude batéria degradovať a či sa v tomto smere nejako zmení zážitok z používania smartfónu.

Výsledky

Moje skúsenosti hovoria nasledovné. Kapacita batéria pravdepodobne časom poklesla. Pri tomto tvrdení sa spolieham na fyzikálne a chemické procesy, ktoré sú nevyhnutné a je zrejmé, že táto súčasť smartfónov sa nebude naveky správať ako nová.

V praxi je napríklad vidieť, že pri poklese kapacity batérie pod zhruba 30 % nastáva rýchlejšie vybíjanie. Nehovorím o minútach, ale desiatkach minút až hodinách. Ak človek používa smartfón pravidelne a toľkoto mesiacov, dá sa vidieť, že batéria je náchylná na rýchlejšie vybitie pri jej nízkej kapacite.

Pri plnom nabití a vyššej kapacite som toto nezaznamenal. Je to zaujímavosť, pretože pri mnohých iných smartfónoch, ktoré mali podstatne menej výkonné nabíjanie a používal som ich aspoň pol roka, sa stávalo, že práve pri vysokých kapacitách dochádzalo k rýchlejšiemu poklesu. Aby som bol konkrétnejší, išlo o smartfóny, ktorých nabíjačka mala výkon maximálne 30 W.

Budík je žrút

Ďalšou zaujímavosťou, s ktorou som sa stretol, je rýchlejšie vybíjanie smartfónu pri ranných budíkoch. Toto pravdepodobne nebude úplne otázka veku batérie, ale náročnosti systému. V prípade, že sa často rozsvecuje displej a prebieha vibrovanie, zároveň aj zvonenie budíka a toto sa deje v 5 minútových intervaloch, pokles je badať. Ide o niekoľkopercentný pokles nabíjania v rámci hodiny. Predstaviť si to môžete na 3 odložených budíkoch počas 5 minút, ktoré sa neprekrývajú. Budíkov a zvonení je teda reálne viac. Tu dochádza naozaj k citeľnému vybíjaniu a pokles na úrovni 7 % je ešte dobrý výsledok.

Vyhodnotenie

Z mojich skúseností môžem potvrdiť slová výrobcu o mechanizme na ochranu batérie. V prípade telefónu Xiaomi 12 Pro použil špeciálnu technológiu a snažil sa zabrániť degradácii batérie spôsobenej rýchlym nabíjaním. V skutočnosti batériu takto rýchlo nenabíjate a na úroveň 120 W sa spravidla ani nedostanete. V každom prípade však nabíjanie prebieha s podstatne vyšším výkonom než v minulosti a obavy sú namieste.

V niektorých situáciách sa dá vidieť, že je batéria používaná, veď ide o 1,5-ročný telefón. Prakticky som nedokázal rozlíšiť používanie tohto smartfónu so superrýchlym nabíjaním od mojich predchádzajúcich niekoľkoročných skúseností z testovania iných smartfónov a ich degradácii batérie.

Nebude to len o samotnej batérii a nabíjacom výkone, ale aj o tom, ako výrobca tento systém ochráni elektronikou. Je možné, že niekomu sa oplatí šetriť batériu tým, že nebude nabíjať maximálnym výkonom. Keď si predstavíte pohodlie s rýchlym nabitím smartfónu a to, že pomalým možno získate zdravšiu batériu, no s ťažko badateľným účinkom alebo hodnotou jej zdravia, treba sa nad tým zamyslieť.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.