Najlacnejší z rodiny telefónov Xiaomi 12 predstavuje rozumnú voľbu.

Pokiaľ by telefón Xiaomi 12X vyrobil Samsung, pravdepodobne by ho nazval Xiaomi 12 FE. Takto na mňa počas testovania pôsobil cenovo najdostupnejší model radu Xiaomi 12. Ten pozostáva z celkovo troch modelov, ktorých oficiálne ceny sú:

  • Xiaomi 12X – 629 eur
  • Xiaomi 12 – 799 eur (resp. 829 eur za 256 GB úložisko)
  • Xiaomi 12 Pro – 1089 eur

Slovenské Xiaomi však až do konca júna 2022 ponúka 15 % zľavu na všetky telefóny (a ďalšie produkty zo svojho portfólia) – stačí zadať zľavový kupón 15XIAOMI. Ďalšie detaily nájdete v samostatnom článku.

Xiaomi 12XZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12X poteší ľahkým a kompaktným telom. Dobre sa drží v ruke

Kompaktný dizajn, prémiové vyhotovenie, skvelá ergonómia

Xiaomi 12X musím pochváliť za výbornú ergonómiu a prémiové vyhotovenie. Pocit z držania telefónu v ruke je špičkový po všetkých stránkach a nemám mu čo vytknúť. Ak aj vy preferujete kompaktnejšie telefóny, potom by vám 12X-ko mohlo vyhovovať. A toto tvrdenie platí aj pre štandardné Xiaomi 12, ktoré má totožnú konštrukciu a spracovanie.

Xiaomi 12X má rozmery 152,7 × 69,9 × 8,2 mm, hmotnosť je 176 gramov. Zaoblený 6,28-palcový displej je typu AMOLED a ponúka rozlíšenie 1080 × 2400 pixelov. Obnovovaciu frekvenciu si môžete zvoliť na úrovni 60 alebo 120 Hz, prípadne si nastaviť dynamickú zmenu frekvencie. Odporúčam to využiť.

Kvalita displeja je výborná, dosahuje maximálny jas na úrovni 1100 nitov. Obrazovka podporuje HDR štandardy HDR10, HDR10+, HLG a tiež aj Dolby Vision. Toto je potrebné zdôrazniť, pretože ak hľadáte Android telefón, ktorý vám umožní sledovať Netflix s Dolby Vision, na trhu je ich pomerne málo. Xiaomi 12X túto prémiovú vlastnosť ponúka.

Pripomienky nemám ani k reprodukcii zvuku, ktorú zabezpečujú dva multimediálne reproduktory na hornej a spodnej hrane. Je kvalitná a hlasná. Telefón má vo výbave aj infračervený port, NFC, Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2. 3,5 mm jack chýba. Snímač odtlačkov prstov sa nachádza v displeji a funguje rýchlo a spoľahlivo.

Xiaomi 12XZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12X má špičkový displej s podporou Dolby Vision

Ako sa odlišuje od Xiaomi 12?

Xiaomi 12 a 12X majú mnoho spoločných vlastností – displej, konštrukcia, fotoaparáty. Rozdielov je však niekoľko. Tým hlavným (z papierového hľadiska) je slabší procesor Snapdragon 870 vo výbave Xiaomi 12X. Štandardný Xiaomi 12 má Snapdragon 8 Gen 1.

Z praktického hľadiska si myslím, že tento rozdiel budú reálne riešiť iba náročnejší používatelia, ktorí vyžadujú najvýkonnejší procesor na trhu. Osobne som počas používania Xiaomi 12X nemal pocit, že by ma telefón obmedzoval. Jeho reakcie boli rýchle a svižné. Bez problémov si poradil s nadstavbou MIUI 13.0. Pripomienky nemám ani k multitaskingu.

Jediné momenty, kedy som pocítil, že v telefóne nemám ten najvýkonnejší procesor na trhu, boli pri hraní hry Diablo Immortal. V niektorých situáciách, kedy sa objavilo na obrazovke viacero nepriateľov, som postrehol pokles snímkovacej frekvencie. Tento nedostatok bolo možné odstrániť znížením vizuálnej kvality. Avšak ignorujúc hranie, Xiaomi 12X výborne funguje počas každodenného používania a prináša lepší používateľský zážitok, ako by ste možnože čakali.

Xiaomi 12X sa od základnej 12-ky odlišuje aj absenciou bezdrôtového nabíjania, avšak to je vlastnosť, bez ktorej sa dá žiť. Batéria má v oboch prípadoch kapacitu 4500 mAh a podporuje 67 W káblové nabíjanie. Napájací adaptér je súčasťou balenia a plným výkonom dokáže nabíjať aj notebooky, za čo dávam Xiaomi plusové body. Je však škoda, že žiaden z telefónov radu Xiaomi 12 nemá oficiálnu odolnosť voči vode na úrovni IP.

Xiaomi 12XZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12X

Používateľský zážitok na jednotku

Ignorujúc absenciu bezdrôtového nabíjania, certifikovanej odolnosti voči vode a prachu (toto je škoda), či nevlajkového procesora, telefónu Xiaomi 12X z hľadiska používateľského zážitku ťažko niečo vytknúť. Budem sa opakovať, ale treba to zdôrazniť – jeho spracovanie je prémiové a celkový používateľský zážitok je výborný.

Nadstavba MIUI 13 je založená na operačnom systéme Android 12 a na prémiovom telefóne, ako je aj Xiaomi 12X, pôsobí citeľne lepším dojmom ako na lacnejších zariadeniach. Je to do určitej miery dané aj 8 GB operačnou pamäťou, ktorá bohato postačuje na náročnejšie používanie.

Úložisko telefónu má 128, resp. 256 GB, rozšírenie pomocou pamäťovej karty nie je k dispozícii. Úložisko počas testovania dosahovalo rýchlosti na úrovni 1100 Mbps pre čítanie, resp. 600 Mbps pre zápis. Nie je to najrýchlejšie úložisko na trhu, avšak vzhľadom k cene sú tieto prenosové rýchlosti dobré.

Počas používania telefónu som sa nestretol s tým, že by sa mi zobrazovali reklamy v rozhraní MIUI 13, čo je vec, o ktorej som v posledných mesiacoch čítal niekoľko článkov na zahraničných portáloch. Môžem však potvrdiť, že v mojom prípade sa žiadne reklamy nezobrazovali a nemusel som ani nič manuálne vypínať.

Xiaomi 12XZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12X má dva stereo reproduktory

Otázna softvérová podpora a dobrá výdrž batérie

V súvislosti so Xiaomi 12X mám jednu nezodpovedanú otázku. Xiaomi v prípade modelov 12 a 12 Pro prisľúbilo softvérovú podporu na úrovni 3 aktualizácií systému Android a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií. V prípade modelu Xiaomi 12X sa mi nepodarilo dopátrať k informácii, aká bude softvérová podpora. Túto informáciu by som ocenil aj z toho hľadiska, že Xiaomi 12X prišlo na čínsky trh s operačným systémom Android 11.

V dobe testovania v priebehu júna 2022 som mal k dispozícii aktualizáciu na verziu MIUI 13.0.3 s Androidom 12 a bezpečnostnými záplatami k 1. máju 2022.

Xiaomi 12X vydržalo v rámci môjho používania fungovať viac ako 24 hodín na jedno nabitie. Kompletné nabitie batérie trvalo do 40 minút. S prehrievaním telefónu som sa nestretol. Pri hraní Diabla sa síce telefón trochu zohrial, avšak v porovnaní s tým, ako sa dokážu rozpáliť telefóny so Snapdragonom 8 Gen 1 to bolo neporovnateľné.

V tomto smere možno považovať slabší výkon procesora Snapdragon 870 za výhodu – a vďaka tomu bola o niečo lepšia aj výdrž batérie v porovnaní s telefónmi, ktoré majú vo výbave Snapdragon 8 Gen 1 a rovnako veľkú batériu.

Xiaomi 12XZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12X

Fotoaparát s optickou stabilizáciou

Xiaomi vybavilo smartfóny Xiaomi 12 a 12X totožnou konfiguráciou zadných fotoaparátov. Znamená to, že telefón ponúka 50 Mpx hlavný senzor (f/1.9, veľkosť 1/1,56 palca) s optickou stabilizáciou, 13 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát (f/2.4, veľkosť 1/3,06 palca) a 5 Mpx makro fotoaparát s clonou f/2.4. Ten sa využíva pri fotení v režime Super makro, ktorý môžete manuálne aktivovať.

Xiaomi 12X ponúka aj 2× bezstratový zoom – na fotenie sa v takom prípade využíva 50 Mpx fotoaparát. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 32 Mpx. Kvalitu toho, ako fotí Xiaomi 12X, môžete posúdiť z priložených fotografií na druhej strane recenzie. V rámci testovania telefónu som zhotovil cez 150 fotiek, 23 z nich som vybral do galérie.

Podobne ako v prípade ostatných telefónov v tejto cenovej kategórii platí, že hlavný fotoaparát je výborne použiteľný prakticky v ľubovoľných svetelných podmienkach. V prípade ultraširokouhlého fotoaparátu si všimnete trochu odlišné podanie farieb a menej detailov, pričom detaily sa strácajú priamo úmerne so zhoršujúcimi sa svetelnými podmienkami.

Čo sa záznamu videa týka, video môžete tvoriť v rozlíšení až 8K pri 24 fps. V prípade ostatných rozlíšení je na výber iba režim 30 alebo 60 fps. K dispozícii je záznam do formátu Log, treba sa prepnúť do profesionálneho režimu v rámci aplikácie fotoaparát. Kvalitu videa hodnotím ako dobrú.

Xiaomi 12XZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Xiaomi 12X

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Galéria fotiek, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit