Je len otázkou času, kedy niečo podobné vlády vytiahnu na ďalších výrobcov.

Po kauze Huawei, ktorá vlastne ešte stále pretrváva prichádza mediálna masáž ďalšej čínskej značky. Najnovšie podľa webu Euractiv značka Xiaomi nie je pre litovské Ministerstvo obrany dôveryhodná. Samotné ministerstvo odporúča zákazníkom, aby sa vyhli používaniu mobilov tejto čínskej značky. Odporúča ich nekupovať alebo ak už ich máte tak zahodiť.

Podľa štátnej zložky zameranej na kybernetickú ochranu majú tieto telefóny schopnosť rozpoznávať pre čínsky režim nepohodlné slová a spojenia ako napríklad Free Tibet, Long live Taiwan independence alebo democracy movement. Ponechávame ich v origináli, predpokladáme, že slovenčina nie je na významnom mieste v zozname potreby rozpoznať lokalizované texty. Hoci je najmenej preložiť texty a rozpoznávať slovné spojenie ako Slobodný Tibet.

V správe spomínaného útvaru sa ďalej hovorí o konkrétnom zariadení a to Xiaomi Mi 10T 5G, ktorého možnosti takéhoto sledovania sú vypnuté pre modely smerujúce do regiónu Európskej únie. Avšak ďalej hovorí, že sa dá táto funkcia na diaľku zapnúť. Podľa Národného centra pre kybernetickú ochranu je bezpečnostné riziko aj pri smartfóne Huawei P40 5G ako aj ďalších značkách čínskych výrobcov, napríklad OnePlus. Aktuálne vraj smartfóny Xiaomi rozpoznávajú 449 výrazov a ich počet je neustále aktualizovaný.

K celkovej situácii sa vyjadrila už aj značka Xiaomi, správu o tom takisto priniesol portál Euractiv s odvolaním na informácie z agentúry Reuters. Podľa vyhlásenia značky nikdy nesledovala a nebude sledovať či blokovať používateľské správanie ako napríklad vyhľadávanie, volanie alebo surfovanie na webe či používanie softvéru tretích strán. Nateraz je situácia neprehľadná a bude na bezpečnostných analýzach, ako sa smartfóny správajú a či naozaj predstavujú riziko z pohľadu sledovania súkromia.

Zdroj:Euractiv

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.