Zaujme svojou výdržou a rýchlosťou, no hmotnosť cez 200 gramov je naozaj veľa.

Výrobca pokračuje v aktuálnom trende a tým je priniesť na trh smartfón s veľkým displejom a veľkou batériou. To je možné vďaka veľkému telu.

Výdrž batérie sme si pochvaľovali, rovnako tak aj nabíjanie s výkonom 30 W. Kapacita batérie 4780 mAh je ale poznať a telefón budete v ruke cítiť. A nechýba podpora 5G, hoci na našom trhu to zatiaľ nie je príliš dôležitá vlastnosť.

Technické parametre

Model telefónuXiaomi Mi 10
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 3. 2020
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 865, 8-jadrový, 2, 84 GHz
Displej, počet fariebAMOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,67 / 1080 × 2340
Slot na pamäťovú kartunemá
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.1, ABGNac/ax, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video108 + 13 + 2 + 2 Mpx, 4K, 60 fps
Predný fotoaparát / video20 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4780 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 75 × 9 / 208
KonektorUSB-C, 30 W

Čo všetko prináša?

Telefón pôsobí veľmi luxusne. Po dizajnovej stránke je to lahôdka, to mu nemôžeme uprieť. Zaoblené telo a displej tvoria jeden prepracovaný celok a toto je rozhodne telefón, ktorý zaujme vaše okolie.

Displej je chránený sklom Gorilla Glass 5, predpokladáme že by tak mohla byť chránená aj zadná strana. V rukách drží dobre, viac sa šmýka na ostatných povrchoch. Treba si na to dať pozor, inak ho máte na zemi.

Obnovovacia frekvencia je 90 Hz a získate veľmi dobrý plynulý obraz. Konkurencia v podobe Samsung Galaxy S20 prináša 120 Hz displej. Telefóny sme používali súčasne a veľký rozdiel si nevšimli. Teda aj 90 Hz vám bude postačovať a oproti štandardnej frekvencii 60 Hz je to skok, ktorý pri zmene postrehnete.

Teda, pokým si na ňu nezvyknete a prestanete plynulý pohyb pri rolovaní obsahu vnímať. V tejto súvislosti sú rôzne argumenty o tom, či je treba takúto frekvenciu a že to má negatívny dopad na výdrž batérie. Áno, spotreba je vyššia.

Pri takmer 5000 mAh batérii sme naozaj nevedeli posúdiť, či je displej „žravý“ alebo nie. Logicky bude spotrebúvať viac energie, nebudeme však tvrdiť, ako sme prepnutím na 60 Hz režim viditeľne ušetrili. Teda, 90 Hz odporúčame zapnúť. Viac ako frekvenciu budete pociťovať presnosť zobrazenia farieb displeja.

gamut P3 a podporu HDR10+. Displej má farebnú presnosť Delta < 1,1 a svoju technológiu zobrazenia nazýva TrueColor. Nech už je názov akýkoľvek, displej je vynikajúci a je radosť sa naň pozerať. Displej má certifikáciu TÜV Rheinland na filter modrého svetla.

Audio konektor tu nie je ale v balení máte miniatúrny káblik s redukciou. Telefón využíva stere reproduktory. Hrajú veľmi dobre a ich využitie sme našli aj na prehrávanie skladieb. Svoj zážitok poskytnú aj pri filmoch. Odporúčame zapnúť zvukové rozšírenie cez vstavaný ekvalizér.

Na pripojených slúchadlách ale aj na vstavaných reproduktoroch získate plnší zvuk. S nastaveniami to ale netreba preháňať, inak budete mať príliš deformovaný zvuk.

Nevýhodou ale bude, že nemá odolnosť voči vode najčastejšie v podobe certifikácie IP68. Toto bude pre mnohých z vás dôvodom, prečo pri kúpe zaváhať. Nie je tu ani slot na microSD kartu. Treba vystačiť s integrovanou pamäťou.

V našom prípade sme mali 256 GB verziu a toto sa nám javilo ako dostatočný priestor. Ak sa chceme baviť o rozumnej kapacite, nie kapacite, ktorú dokážete zaplniť. To bude platiť pre akúkoľvek veľkosť.

Rozhranie

Nadstavba MIUI 11 je veľmi pekná a prepracovaná. Nám sa páčila najmä jej komplexnosť a to, že prináša rozumnú integráciu a premenu základného Androidu. Xiaomi si niektoré položky usporiadalo podľa seba, avšak bez výraznejších problémov sme sa v nastaveniach vyznali a našli, čo sme potrebovali.

Jednou z najlepších vecí je cloudová záloha rozhrania a rozloženia aplikácií na domácej obrazovke. Nielen dáta z vybraných aplikácií ale aj nastavenia si prenášate do cloudu. Toto je ďalší smartfón od Xiaomi, ktorý sme vďaka tomu nastavili ešte rýchlejšie a prechod na nový model toľko nebolel. V tomto smere sa veľmi podobá na možnosti od Samsungu alebo Huawei / Honor.

Celkovo tu nájdete veľa prispôsobení, spokojní budú detailisti. Nepotrebujete inú nadstavbu, aby ste si prostredie maximálne prispôsobili. Malú výhradu máme k odstraňovaniu aplikácií. Treba sa dosť presne trafiť na ikonu koša hore. Tá sa zobrazí uchopením a potiahnutím ikony z jej pôvodného miesta. Našťastie odinštalovanie nie je niečo, čo robíme často, no zaobišli by sme sa bez tejto „hračičkárskej“ animácie.

Chválime ale zálohovanie fotiek do cloudu Xiaomi ale nemusíte túto funkciu povoliť. Tiež sa nám páčia svetelné efekty ako náhrada LED diódy. Niečo podobné má Samsung s názvom Bočné osvetlenie.

Výkon

Nemá zmysel okolo výkonu veľmi laborovať. Je tu procesor Snapdragon 865, čo je zatiaľ najrýchlejší mobilný od Qualcommu. My chválime výrobcu za rýchle pamäťové čipy, ktoré nezrážajú výkon smartfónu na kolená.

Máte tak po každej stránke rýchly telefón, to aj pri kopírovaní dát. Všimnite si to na práci v Galérii a rýchlom odstraňovaní fotiek alebo ich kopírovaní cez správcu súborov.

Benchmarky

Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score580122
PCMark for Android – Performance10649
3DMark Sling Shot Extreme – Total6825
Graphic8262
Physics4242
VRMark Amber Room – Total7162
A1 SD Bench – RAM [MB/s]17343
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]1066 / 402

Výrobca používa tekuté chladenie, ktoré zvyšuje účinnosť a poznať to nielen pri vyššej záťaži. Účinnosť chladenia sme si preverili nielen na hrách ako Asphalt 9 ale aj na funkcii mobilného routeru. Sťahovanie niekoľkých gigabajtov dát vyťaží telefón a takmer celá zadná časť bola výrazne teplejšia.

Dobrá správa ale je, že vďaka prepracovanému systému chladenia sa veľmi rýchlo vráti do pôvodnej prevádzkovej teploty. Do dvoch minút máte v ruke mierne vlažný telefón. Keď už sme pri hotspote, je tu podpora najnovšieho štandardu Wi-Fi 6 označovaného aj ako AX.

Mi 10 sa k takejto sieti pripojí a tiež môžete takúto sieť vysielať. V nastaveniach hotspotu sa dá tento štandard aktivovať, pozor na to, že zariadenia, ktoré ho nepodporujú potom nenájdu SSID vašej siete.

Vskutku sme ocenili nabíjanie s výkonom 30 W. Nabíjačka má viacero režimov, preto je vhodná ako univerzálna nabíjačka pre zariadenia s konektorom USB-C. Telefón vydrží celý deň silnej záťaže a veľmi častého používania.

Pokojne sa s ním dostanete na dva dni bežného používania. Prakticky sme nemuseli neustále myslieť na to, že ho treba nabíjať. A keď už ho budete potrebovať nabiť, do hodiny ho máte na 100 %. Aj preto sme mu odpustili vysokú hmotnosť. Stále je to poznať, ale celkový prínos telefónu to plne kompenzuje.

Fotoaparát

Práca s fotoaparátom je veľmi pohodlná. Vďaka rýchlemu rozhraniu a dobre navrhnutému prepínaniu, sa ľahko prepnete na vybraný režim. Zaostrovanie, ako aj práca s manuálnym režimom pri nakrúcaní videa je vynikajúca.

Zloženie fotoaparátov je nasledovné:

  • 108 Mpx f/1.7, OIS, hlavný fotoaparát
  • 13 Mpx ultraširokouhlý 123°, f/2.4
  • 2 Mpx hĺbkový snímač
  • 2 Mpx macro snímač

Poďme na praktické poznatky, ako fotí. Fotiť s týmto telefónom je naozaj radosť. Rýchle ostrenie, rýchle reakcie aplikácie Fotoaparát a všetky potrebné nastavenia priamo po ruke. Jedinú výhradu máme k možnosti 8K videa. Je to skôr formálna vec, ale zatiaľ v tom nevidíme zmysel.

Čip od Qualcommu to podporuje, rozlíšenie snímača tiež. Môžete to využiť. Oveľa viac sa prihovárame za 4K v 60 fps. To už je niečo, s čím spravíte aj videá na YouTube vo výbornej kvalite.

Keď už sme pri videách. Silným argumentom pre Mi 10 je podpora manuálneho režimu pri nakrúcaní. Je označený ako Pro a máte k dispozícii ručné nastavenia clony a teda hĺbky scény ako aj zaostrenia bez preostrenia. Tiež aj ISO, vyváženie bielej a rýchlosť uzávierky.

Na video sa dá využiť ultraširoký, hlavný široký alebo makro objektív. Prepínať sa medzi nimi počas nakrúcania nedá. Páčilo sa nám ale približovanie a odďaľovanie scény. Podobný systém sme videli na vlajkových lodiach LG a je to vynikajúca vec.

Fotografie sú výborné, no podobne ako pri iných smartfónoch sme sa stretli s príliš vysokým efektom rozmazania. Potrebujete nájsť správny uhol a vzdialenosť od objektu, inak začne rozmazávať ešte kus objektu na fotke ako pri nízkom clonovom čísle.

Ukážkové fotografie

Ukážka s HDR

Nie je to vyslovene problém, treba dať objektív ďalej alebo pod iný uhol. Kvalita fotiek je výborná, testovali sme zatiaľ s dennými fotkami v rôznych režimoch, pri použití rôznych objektívoch. Tu je ich náhľad.

Selfie s predným 20 Mpx fotoaparátom

thumbs-up-icon

Výhody

  • Špičkové spracovanie
  • Zaoblený dizajn
  • Rozhranie systému a detaily v jeho prepracovanosti
  • Nakrúcanie videa v režime Pro
  • Kvalita fotografií
  • Stereo reproduktory
  • Rýchle 30 W bezdrôtové nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Šmykľavý
  • Hmotnosť 208 gramov je už dosť
  • Chýba odolnosť voči vode

Verdikt

Xiaomi Mi 10 je vynikajúci telefón. Je super rýchly a to všade, aj pri fotení alebo tvorbe videa. Za celý čas testovania nás nesklamal ani raz. Jedinú výhradu sme mali k hmotnosti. Subjektívne je 208 gramov dosť cítiť ale dá sa na to zvyknúť.

Za pár dni si to ani neuvedomíte. Odmenou je dlhá výdrž na batériu a toto berieme – argument, ktorý bude pre mnohých podstatnejší, ako pár gramov navyše.

Cena: 849 EUR

Zapožičal: mi-store.sk

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S20: Čo môžete čakať od najlacnejšieho modelu z novej série? (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.