Čínska spoločnosť odhaľuje, čo stojí za technológiou fotoaparátov.

Xiaomi Mi 10 Ultra v súčasnosti vládne mobilnej fotografii, čo tento smartfón potvrdil aj v testoch DxOMark. Tím stojaci za týmto telefónom zverejnil podrobný popis toho, ako fotoaparáty fungujú a dosiahli najlepší výkon vo svojej triede.

Hlavný fotoaparát je vybavený 48 Mpx senzorom, ktorý dokáže spracovať HDR na jednom snímači. Pixely sú zoskupené do troch kategórií: krátka, stredná a dlhá expozícia. Tieto senzory sa potom zlúčia do HDR signálu. Model Mi 10 Ultra je prvým telefónom od Xiaomi, ktorý dokáže nahrávať video v HDR10. Zariadenie tiež obsahuje ojedinelý 8P objektív – objektív s ôsmimi prvkami, ktorý znižuje skreslenie. 

Výzvou pri Mi 10 Ultra bolo aj zdokonalenie teleobjektívu. Ten obsahuje veľký 48 Mpx snímač IMX586, čo mohlo spôsobiť, že by modul bol príliš hrubý na to, aby sa zmestil do rámu telefónu. Z toho dôvodu museli v Xiaomi použiť šošovku D-cut, ktorá na druhej strane sťažuje optickú stabilizáciu obrazu, takže trvalo pomerne dlho, kým technici teleobjektív „doladili„.

Xiaomi Mi 10 Ultra

Zdroj: GSMArena

Ultraširokouhlý objektív má uhol záberu 128°. Na minimalizáciu skreslenia sa používa 7P objektív. Zníženie skreslenia objektívu pomáha zlepšiť rozlíšenie, pretože v opačnom prípade by sa skreslenie muselo korigovať softvérovo.

Xiaomi má niekoľko výskumných a vývojových centier po celom svete: v Pekingu, Šanghaji, Šen-čene, Nanjingu, Tokiu, Santiagu, Bangalore, Paríži a Tampere. Tieto tímy boli poverené vývojom a vylepšovaním hardvéru a softvéru telefónov Mi. Výsledky ich práce sú výborné.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Xiaomi Mi 10 Ultra: Smartfónová beštia v znamení čísla 120

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.