Smartfón, ktorý konkuruje podstatne drahším modelom.

Móda zakrivených displejov je síce neodvratná a je to jednou z charakteristík najdrahších telefónov na trhu. Parameter často vnímaný ako nutnosť v segmente vlajkových lodí. V tomto prípade sa výrobca rozhodol použiť rovný displej. Je to naozaj praktické a vôbec to nevyzerá zle. Je typu IPS so zameraním na presnosť zobrazovaných farieb.

Svoje o tom vie aj Samsung, ktorý uviedol na trh model Galaxy S20 FE a to práve s plochým displejom. Je ešte stále mnoho z nás, ktorí chceme plochý displej. Tu však iba s frekvenciou 120 Hz (podľa nás dostačujúca) no v porovnaní s Mi 10T Pro je slabšia. Xiaomi použilo 144 Hz displej.

Kde má svoje miesto?

Mi 10T Pro sa priamo pýta na porovnanie s najlepšími telefónmi od konkurencie. Je to zatiaľ najvybavenejší smartfón tejto značky. To by bolo na priame porovnávanie trochu málo. Jeho výbava však odpovedá a neraz prekonáva podstatne drahšie telefóny na trhu.

Jedným z argumentov je napríklad rýchle nabíjanie. To je až na úrovni 33 W, pričom mnohé smartfóny majú buď 18 W alebo v tom lepšom prípade 25 W. Ak majú výkonnejšie, nemáte k nim nabíjačku v základnom balení.

Tu dostávate od výrobcu nabíjačku Warp Charge ako základnú súčasť, čo nepredstavuje dodatočné náklady na využitie plného potenciálu.

Displej s frekvenciou 144 Hz je vynikajúci a na plynulosti obrazu to určite poznáte. Rovnako tak práve s nadstavbou MIUI 12, ktorá je animovaná a tak je plynulosť rozhrania ešte výraznejšia. Napríklad OnePlus Nord má 90 Hz frekvenciu, hoci tu je zase AMOLED displej.

Mi 10T Pro je jednoznačne nastavený tak, aby ste získali prémiové funkcie, no nemuseli minúť 800 eur alebo viac.

Cena a výbava

Je jasné, že v tejto cenovej triede nebude bodovať vo všetkom. Vysoký štandard tu je – teda poriadny displej, veľká 5000 mAh batéria s rýchlym nabíjaním a silný procesor Snapdragon 865. Aj toto je dôvod, prečo je telefón hodný priameho porovnania s najlepšími telefónmi od konkurencie.

Ako jeden z mála výrobcov používa v hlavnom fotoaparáte 108 Mpx snímač. Telefón podporuje 2× optické priblíženie a to aj bez špecializovaného objektívu. Tu povedzme konkurencia ide ďalej a má 3× a viac priblíženie. V ďalej výbave tu je makro aj ultraširokouhlý fotoaparát. Fotoaparát využíva optickú stabilizáciu, čo je tiež vstupenka a vlastne štandard v high-end segmente. Zaujímavosťou je ale ultraširokouhlý objektív so záberom až 123°.

Nevýhodou je, že nemá vodeodolnosť. Toto výrobca neuvádza. Na daždi sa mu nič nestane, no priamu certifikáciu nemá. Je to na vás, no možno by tento detail nemusel znamenať veľký problém. Aj tento faktor sa ale premietol do ceny a tak je smartfón lacnejší ako porovnateľné modely.

Podobne ako iné drahšie telefóny, aj tu sú stereo reproduktory. Po stránke zvuku sú tu ďalšie vylepšenia. Nielen ekvalizér ale aj ladenie pre konkrétny typ slúchadiel. Priaznivci slúchadiel Xiaomi majú možnosť v nastaveniach zvuku prispôsobiť podľa mnohých modelov tejto značky.

Prekonáva a vyrovná sa

Ako si teda tento telefón stojí? Je za polovicu bežných vlajkových lodí a má vynikajúcu výbavu. V niečom konkurenciu prekonáva alebo sa jej minimálne rovná. Keď započítame cenu, napríklad 599 eur za 8 / 256 GB verziu, ručička v prospech Mi 10T Pro sa k telefónu nakloní ešte viac.

5000 mAh – Nadštandard, ktorý nemá množstvo drahších smartfónov

33 W nabíjanie – Na trhu sú vlajkové lode s dvojnásobnou rýchlosťou nabíjania, no zatiaľ ide o sporadickú vlastnosť. Preto je táto rýchlosť pri sume 599 eur za telefón ešte stále funkcionalitou navyše

IPS P3 displej – presnosť farieb a kvalita zobrazenia. Výrobcovia sa viac spoliehajú na AMOLED displeje, no v prípade Xiaomi budete s displejom spokojní. Avšak bez funkcie Always-on

108 Mpx – rozlíšenie čipu, ktoré má len málokto. Vieme, nie je to len o rozlíšení, no tu získate obrovské množstvo detailov. Fotoaparát ponúka 8K video, optickú stabilizáciu a všetko podstatné pre top smartfón. Je ale pravda, že drahšie telefóny sú po tejto stránke prepracované ešte viac.

Prečítajte si aj:

Xiaomi Mi 10T Pro: Hi-End smartfón za polovicu bežnej ceny (RECENZIA + VIDEO)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.