Keď je 3,5 mm audio vstup v smartfóne prebytočný

Vlastníte smartfón s 3,5 mm audio vstupom a používate túto „vymoženosť“, len minimálne? Ak áno, vyskúšajte gadget – Xiaomi Mi Button. Tento malý jack pridáva výbornú funkcionalitu, nezavadzia a stojí do päť eur. To je dobrá ponuka. Ak používate ochranné puzdro, takmer ho nevidieť, pričom zabraňujete aj tomu, aby sa vám v tomto otvore usádzala nečistota.

Čo všetko Xiaomi Mi Button ponúkne? (funkčné iba s OS Android)

Malý 3,5 mm jack (bez káblu) je z kovu a má jedno dobre hmatateľné tlačidlo. Po zasunutí do otvoru pre slúchadlá je potrebné stiahnuť jednu z dostupných aplikácií v obchode Google Play, ktorých je pre takéto zariadenia viacero. My sme použili aplikáciu mSwitch (KeyCut), ktorá má jednoduché ovládanie a je v slovenskom jazyku. V aplikácii si môžete nakonfigurovať dva druhy ovládania (stláčania) – dlhé (3× – jedno dlhé, dve dlhé a tri dlhé stlačenia) / krátke (9× – od jedného, až po deväť stlačení po sebe). Samozrejmosťou je nastavenie zdržania opakovania (maximálna doba medzi dvoma a viac stlačeniami tak, aby boli považované za po sebe idúce). Pri „bodovom“ stláčaní – od 20 do 2000 ms. Pri dlhšom držaní – od 500 do 3000 ms. Na bezproblémové ovládanie je potreba chvíľka zvyku, hlavne pri krátkom stláčaní – od 5 a viac stlačení po sebe.

K jednotlivým kombináciám môžete priradiť akúkoľvek aplikáciu alebo funkcionalitu. Možností je veľa, napr. – rýchle volanie na konkrétny kontakt, baterka, hlasové vyhľadávanie, WiFi, aktivácia tichého režimu, atď. Celkovo až 12 rôznych možností. Najlepšia funkcionalita (subjektívne) je hardvérová spúšť fotoaparátu, ktorá je veľmi návyková a dobre použiteľná. Aplikácie, ako aj ostatnú nastavenú funkcionalitu, je možné spúšťať zo zhasnutej obrazovky, avšak za podmienky, že nie je nastavené žiadne zabezpečenie. Aplikácia má ešte niekoľko nastavení a funkcionalít, avšak nie veľmi použiteľných a korektne fungujúcich. To ale nevadí, nakoľko spúšťanie aplikácii a rôznych povelov funguje v celku korektne.

Ak teda 3,5 mm audio vstup v smartfóne nevyužívate a chcete mať o jedno hardvérové tlačidlo navyše, Xiaomi Mi Button je dobrá voľba za málo peňazí. Síce to nie je žiadna novinka, na trhu je už dlhší čas, ale to nič nemení na jeho funkčnosti a dobrom využití.

App Store

Aplikáciu si stiahnete kliknutím na ikonu – Získať na Google Play

Možnosť zakúpenia – TU

Cena: od 4 eur

A malá poznámka na záver. Existujú telefóny, pri ktorých už napr. hardvérové tlačidlo na ovládanie fotoaparátu máte – napr. takmer všetky telefóny Sony Xperia. Pri takomto telefóne takéto vychytávky teda nepotrebujete 🙂

sonyxperiax-14

Prečítajte si aj:

VIDEO: Xiaomi Mi Mix je phablet ako zo sci-fi filmov. Nemá takmer žiaden rám okolo displeja

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE