Je veľkým prekvapením, že Xiaomi pristúpilo k predstaveniu tzv. Feature Phonu.

Nesie označenie Qin a ide o “crowdfundingový” projekt, ktorý podporilo 23 000 ľudí. Telefóny dizajnovalo Xiaomi a prichádzajú s niektorými funkciami AI, pričom vybavenejší z dvojice ponúkne LTE pripojenie.

Modelový rad Qin si prepožičal svoje pomenovanie od slávnej čínskej dynastie, ale v angličtine znie pomenovanie skôr ako brada (čin). Prvé dva telefóny zo série majú podobný vzhľad  a prichádzajú s 2,8-palcovým displejom a rozlíšením 240 × 320 pixelov. Zariadenia majú klasickú hardvérovú klávesnicu vloženú do tela s rozmermi 132 × 53,8 × 8,5 mm. K dispozícii je aj slot pre 2 micro SIM karty.

Qin 1 je skromnejšie vybavený telefón. Vo vnútri ukrýva čipovú sadu MediaTek MT6260A s jednojadrovým procesorom ARM7, 8 MB pamäte RAM a 16 MB pamäte ROM. Nepodporuje GPS alebo LTE, ale pripojiť sa viete pomocou Wi-Fi a Bluetooth 4.2. Operačný systém sa nazýva Nucleus. Telefón ukrýva batériu s kapacitou 1,480 mAh. Tá by mala udržať telefón pri živote až 15 dní.

Druhý model, Qin 1s,  dostal do výbavy čipset Spreadtrum SC9820 s dvoma Cortex-A53 jadrami s frekvenciou 1,2 GHz. RAM je už podstatne väčšia s 256 MB, pričom úložisko je 512 MB. Oproti súrodencovi je konektivita bohatšia a zahŕňa VoLTE, GPS, Wi-Fi, Bluetooth 4.2. Oba telefóny nabijete pomocou nabíjačky cez USB-C. Mriežka reproduktora má klasické umiestnenie na spodnej strane zariadenia.

Je možné, že pri rýchlom pohľade na technické parametre vám niečo chýba. Áno, sú to fotoaparáty. Telefóny Qin nemajú žiadne fotoaparáty na zadnej alebo prednej strane. Dokonca nenájdete na týchto zariadeniach ani žiadny audio vstup pre pripojenie slúchadiel. Dôvody prečo je tomu tak, sú zrejmé.

Xiaomi Qin sa začne predávať od 15. septembra v bielej alebo čiernej farbe za cenu od 25 eur.

Zdroj: GlobeMobiles

Prečítajte si aj:

Recenzia Xiaomi Mi Notebook Air: Testovali sme notebook z Číny. Takýto je naozaj

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.