Notebook, ktorý sa nápadne podobá na Apple MacBook Pro, ale ním nie je.

Mi Notebook Air je bez pochýb dobre navrhnutý počítač. Je praktický a dobre sa používa. Výrobca sa nesnaží prinášať nelogickú výbavu pod akoukoľvek zámienkou. Namiesto toho vyrobil notebook, ktorý je ľahký, pevný a nájdete na ňom všetky potrebné porty.

To nie je vždy samozrejmé. Práve pri menších a najmä tenších strojoch sa výrobcovia spoľahnú na to, že potrebujete len jeden či dva USB-C konektory a keby niečo, redukciu si dokúpite.

Notebook je vo verzii 12,5“ a 13,3“ (na obrázku). Na Slovensku je oficiálne dostupný väčší model so samostatnou grafikou.

Na test tohto notebooku sme boli zvedaví. Totiž keď sa povie notebook od Xiaomi, automaticky to u mnohých z vás vzbudí akúsi zvedavosť a pocit niečoho výnimočného. Nuž, zlá správa pre tých, čo čakali niečo iné ako notebook. Je to stále notebook.

Dobrá správa je, že ako produkt je podarený a výrobca potvrdil svoj smer robenia dobrých vecí. Dizajnovo sa síce podobá na notebooky od Applu, no ide si svojou cestou a nesnaží sa kopírovať niečo, čo by ani nevedel implementovať.

Mi Notebook Air beží na Windows 10 Home. Oficiálny obchod Mi STORE SK ho má k dispozícii s anglickým Windows 10. Po inštalácii systému a nastavení slovenského jazyka ako aj lokality sa slovenčina nainštaluje dodatočne. To znamená, že po ďalšom reštarte budete mať rozhranie plne v slovenčine. Podobne, ako pri notebookoch so slovenským jazykovým balíkom priamo v inštalátore.

Pozor si treba dať na neoficiálny dovoz, kedy môže byť notebook podstatne lacnejší, no má čínsky Windows. Podľa našich informácií do neho nemôžete nainštalovať slovenčinu.

Konštrukcia a vyhotovenie

Páčilo sa nám, ako je notebook vyrobený. Je z hliníka a to vrátane spodnej strany. Tu si to iní výrobcovia zjednodušia a hliníková je len opierka na dlane a boky plus veko.

Spodok zvyknú dať z plastu v rovnakej farbe ako zvyšok tela. Je to takmer na nepoznanie. Veko displeja drží pevne a otvoríte ho jednou rukou bez toho, aby sa zdvíhala základňa notebooku. Klávesnica je vnorená do výrezu.

Keď sa na ňu pozriete spredu notebooku, tvorí rovnakú výšku ako základňa. Nech už je to ako chce, dobre sa na nej píše. Škoda, že klávesy ako End, Home atď. sú na šípkach. Dostupné len cez Fn. Občas to bolo pri práci v textovom editore menej pohodlné. Klávesnica je inak tichá a podsvietená jedným stupňom bieleho LED svetla. Svieti 15 sekúnd a potom automaticky zhasne.

Pri dotyku na kláves sa znova rozsvieti. Toto nás otravovalo. Pri práci v tme sme vždy museli nahmatať sekundárny kláves, aby sme si nič neaktivovali a rozsvietili klávesnicu naspäť. Našťastie Ctrl, Shift alebo Caps Lock nahmatáte ľahko. V BIOSe sa doba podsvietenie nastaviť nedala. Iné notebooky zvyknú túto možnosť mať. Vlastne v BIOSe sa nedá nastaviť takmer nič. Taký orezaný BIOS sme už dlho nevideli.

Tlačidlo na vypnutie je súčasťou bloku klávesnice. Má ale o poznanie tuhší stisk, takže si ho len tak nepomýlite. A keby aj áno, je treba ho podržať o niekoľko sto milisekúnd dlhšie.

Touchpad je vynikajúci a pohyb na sklenenom povrch uje príjemný. V tomto je podobnosť s MacBookom veľmi vysoká. Notebook zvládnete dobre ovládať aj bez pripojenej myši. Čítačka odtlačkov je vnorená do touchpadu a objavíte ju vďaka malému výrezu. Funguje extra dobre, tu nemáme žiadne výhrady.

Výkon a hardvérová výbava

Výbavou je to silný kancelársky stroj. Kým sa na náš trh dostal tento notebook, mal CPU od Intelu zo siedmej generácie. Teraz si už kúpite model s ôsmou generáciou Intel Core i procesorom. Konkrétne Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, čo je výbava do budúcna a tento notebook vám tak rýchlo morálne nezostarne. Je tu 8 GB RAM, čo je tak akurát a 256 GB SSD disk. To si myslíme, že postačuje. Samozrejme, že by sme vedeli využiť aj väčší ale na to použijeme radšej externý disk a notebook si aspoň udrží prijateľnú cenu. Kto by predsa len chcel viac, má možnosť pridať vlastný SSD disk vo vyhotovení M.2.

Na 13,3“ displeji je Full HD rozlíšenie akurát a je ideálne z pohľadu ergonómie a priestoru pracovanej plochy. Nemusíte si opticky zväčšovať prvky a na displej stále dobre uvidíte. Displej je lesklý, čo nám trochu znepríjemňovalo prácu v kaviarni alebo v priestoroch, kde sme nemali veľa možností naklopenia veka na zbavenie sa odleskov. Je to normálne, hovorí za nás zvyk z matných displejov na notebookoch Lenovo ThinkPad.

Reproduktory AKG sú fajn. Hrajú nad pomery dobre, čo jednak môžeme pripísať spolupráci s AKG ale najmä tela notebooku ako takého, ktorý je potom využitý ako ozvučnica. Webová kamera podporuje HD rozlíšenie a spolu s mikrofónmi je pripravená na použitie s asistentkou Cortana. U nás ale nie, môžete si ale systém prepnúť do angličtiny.

Výkon z pohľadu kancelárskeho využitia odpovedá procesoru. Na prvý pohľad sme nevedeli povedať, či je tu Core i5 alebo i7. Pri komprimovaní tisícov súborov do celkovej veľkosti archívu 1 GB je to už poznať. Rovnako ako aj automatické vylepšenie obrázkov alebo ich zmenšovanie. Nič kritické, samozrejme, že sú rozdiely poznať.

Pri bežnej práci ale nie a to ani pri práci s virtuálnym strojom. Je tu rýchly SSD disk. Je vhodný na bežné úlohy, ako prácu s webom a časté spúšťanie aplikácií a otváranie súborov. Pri kontinuálnom kopírovaní dát má 90 %-tné poklesy rýchlosti no o pár sekúnd je zase na hodnote 400 MB/s.

Dodávaný adaptér je trochu veľký ale je praktický. Kábel USB-C, ktorý z neho vedia by mohol byť dlhší. V bežných podmienkach v kancelárii a doma by nám stačil. Občas sú ale situácie, kedy nám podstatne dlhšie káble viseli nad kobercom v hotelovej hale.

Zahrievanie nie je nijako dramatické. Teplota klávesnice a spodnej časti sa pohybuje v podobných medziach, ako pri iných notebookoch.

Portová výbava je celkom dobrá. Je tu HDMI konektor, 2 × USB 3.0 a jeden USB-C port slúžiaci zároveň na nabíjanie. Nechýba audio konektor. Čo však chýba, je čítačka pamäťových kariet. Je nepraktické pre nás nosiť redukciu USB-C na SD karty. Nepríjemné, koľko výrobcov si dnes myslí, že pamäťové karty čaká zánik.

Benchmarky

BenchmarkVýsledky
Kancelársky výkon – PCMark 103702
Essentials7160
Productivity5993
Digital Content Creation3210
Herný výkon – 3DMark 113789
Graphics score3539
Physics score6295
Combined score3553
VR Mark 
Orange Room1449
Pevný disk – HD Tune Pro 5 
Average speed [MB/s]425,1
Access time [ms]0,256
Batériové testy 
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:01
Teplota – kancelársky / výkonný režim 
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]39,3 / 43,4
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,9 / 46,8

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • kvalita spracovania
  • hliníkové spracovanie
  • výkon v kancelárii a multimédiách
  • výbava portov, nabíjanie cez USB-C
  • integrované reproduktory

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Nie je to „mac“ aj keď sa na neho podobá
  • chýba čítačka SD kariet

Cena: 990 EUR

Zapožičal: www.mi-store.sk

Verdikt

Xiaomi Mi Notebook Air je fajn notebook. Tak ako takmer každému modelu, ktorý sme v redakcii testovali, sme niečo vytkli. Ani tento nie je dokonalý a je tu skôr akési premotivovanie očakávaní. Už len tým, že je to notebook od Xiaomi.

Ak si ale odmyslíme značku, je to dobrý stroj na prácu a vieme si s ním predstaviť kancelársku činnosť ako aj cestovanie. Azda jedinou výraznou prekážkou by bola absencia čítačky kariet. Súčasťou balenia je batoh na prenášanie notebooku.

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.