Na Slovensku si môžete vybrať z trojice telefónov Redmi Note 12. Porovnal som ich.

Na Slovensku sú oficiálne v predaji celkovo tri telefóny – základný Redmi Note 12 v 4G verzii, Redmi Note 12 5G v 5G verzii a Redmi Note 12 Pro 5G, čo je najlepšie vybavený model z tejto trojice.

Vo svete je v predaji aj Redmi Note 12 Pro+, avšak ten sa na Slovensku oficiálne nepredáva, hoci, niektoré obchody ho dovážajú aj na náš trh. V redakcii som mal na test k dispozícii spomenutú trojicu telefónov, ktorá má viacero spoločných vlastností, avšak niekoľko kľúčových odlišností.

Kvalitný AMOLED displej vo všetkých troch prípadoch

Prvým spoločným prvkom je displej. Ten má vo všetkých troch prípadoch veľkosť 6,67 palca, rozlíšenie Full HD a obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Ide o AMOLED panel, ktorý sa čiastočne odlišuje medzi Pro verziou a základnými modelmi.

Pro verzia má kvalitnejší displej, ktorý je krajší, farebnejší a disponuje aj certifikáciou pre Dolby Vision, čo využijete napríklad pri sledovaní Netflixu. Jeho maximálny jas je na úrovni 1100 nitov. V prípade základných modelov chýba podpora pre Dolby Vision, avšak displej sa dokáže rozsvietiť až na 1200 nitov.

Pro model tiež ponúka variabilnú frekvenciu a teda telefón sa sám prepína medzi režimami 60 a 120 Hz. V prípade základných modelov si musíte vy sami nastaviť pevnú obnovovaciu frekvenciu 60 alebo 120 Hz. Bez ohľadu na voľbu telefónu, všetky tri smartfóny Redmi Note 12 ponúkajú výbornú kvalitu displeja vo svojej cenovej kategórii.

Redmi Note 12 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 12 Pro 5G

Dizajn a konštrukcia neprekvapia

Redmi Note 12 Pro 5G má chrbát zo skla a plastový bočný rámik. V prípade základných modelov sú z plastu aj zadná strana aj bočný rámik. Model Pro má lepšie ochranné sklo (Gorilla Glass 5) a menšiu bradu pod displejom. Základné verzie majú sklo Gorilla Glass 3.

Redmi Note 12 5G má mierne zaoblený chrbát, zvyšné dva telefóny majú plochý chrbát. Najlepší pocit z držania telefónu som mal v prípade Redmi Note 12 Pro 5G a to kvôli zadnej strane zo skla. Všetky tri telefóny majú základnú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP53 a 3,5 mm jack. Základné modely majú aj slot na microSD kartu, ktorý však Redmi Note 12 Pro 5G neponúka.

Kvalita reprodukcie zvuku mi prišla vo všetkých troch prípadoch približne totožná a definoval by som ju ako priemer. A to aj napriek tomu, že Redmi Note 12 Pro 5G má aj horný multimediálny reproduktor.

Redmi Note 12 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 12 5G

Redmi Note 12 (4G aj 5G) sú výborné na bežné používanie, Redmi Note 12 Pro 5G poteší aj hráčov

Jedným z hlavných rozdielov medzi telefónmi Redmi Note 12 je použitý procesor:

  • Redmi Note 12 Pro poháňa MediaTek Dimensity 1080 v kombinácii so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom (ak beriem do úvahy oficiálnu konfiguráciu na Slovensku)
  • Redmi Note 12 5G využíva Snapdragon 4 Gen 1 so 4 GB RAM a 128 GB úložiskom
  • Redmi Note 12 v 4G verzii má Snapdragon 685 v kombinácii so 4 GB RAM a je dostupný vo veľkostiach so 64 a 128 GB úložiskom

Testovacie kusy, ktoré som mal k dispozícii, mali všetky 8 GB RAM, čo nemusí úplne odzrkadľovať zážitok, ktorý dostanete vy, keď si telefón kúpite v oficiálnej slovenskej konfigurácii. Aj napriek tomu som porovnal všetky telefóny v testoch, ktoré odzrkadľujú rozdiely vo výkone jednotlivých procesorov, viď. nižšie.

Ak sa pozriem na telefóny z praktického hľadiska, na bežné používanie vám postačí aj Redmi Note 12 4G, avšak v prípade hrania hier nebude zážitok optimálny. Ak sa chcete hrať, priplatil by som si za Redmi Note 12 Pro 5G, ktorý ponúka značný nárast grafického výkonu. Za verziu Pro by som si priplatil aj kvôli 6 GB RAM.

Redmi Note 12 4GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 12 4G

Výborná výdrž batérie a rýchle nabíjanie

Všetky telefóny majú 5000 mAh batériu a výdrž batérie je s drobnými odchýlkami identická. V závislosti od spôsobu používania sa môžete dostať niekde na úroveň 5 až 6 hodín zapnutého displeja v rámci intenzívnejšieho používania počas jedného dňa. Základné modely majú 33 W nabíjanie, Redmi Note 12 Pro 5G má 67 W nabíjanie.

Všetky tri telefóny majú nadstavbu MIUI 14, avšak odlišujú sa predinštalovaným systémom Android:

  • Redmi Note 12 Pro 5G – Android 12, MIUI 14
  • Redmi Note 12 5G – Android 12, MIUI 14
  • Redmi Note 12 v 4G verzii – Android 13, MIUI 14

Nie, nie je to chyba. V prípade 4G verzie je od výroby naozaj predinštalovaný Android 13 a to kvôli tomu, že tento model prišiel na trh o pár mesiacov neskôr (zvyšné dva telefóny debutovali skôr v Číne).

Xiaomi sľubuje 2 aktualizácie systému Android a 3 roky bezpečnostných aktualizácií, takže 5G verzie dostanú Android 14 a Redmi Note 12 v 4G verzii získa aktualizáciu aj na Android 15. Bezpečnostné aktualizácie budú vo všetkých prípadoch do roka 2026.

Smartfóny Redmi Note 12Zdroj: TOUCHIT
Smartfóny Redmi Note 12

Najlepšie fotí Redmi Note 12 Pro 5G

Všetky tri telefóny ponúkajú kombináciu hlavného, ultraširokouhlého a makro fotoaparátu. Redmi Note 12 Pro 5G má ako jediný smartfón vo výbave aj optickú stabilizáciu a umožňuje záznam videa v 4K pri 30 fps. Zvyšné dva telefón OIS nemajú a video nahrajú len vo Full HD.

Najlepšie fotí Redmi Note 12 Pro 5G. Vo väčšine scén je rozdiel viditeľný a tento model má jasne navrch aj v horšom svetle. Ostatné dva modely fotia takmer identicky – v niektorých scénach sa mi viac páčili fotky zo 4G modelu, v iných z 5G verzie.

Smartfóny Redmi Note 12Zdroj: TOUCHIT
Smartfóny Redmi Note 12

Porovnanie hlavných fotoaparátov

Kompletnú fotogalériu v plnom rozlíšení si môžete stiahnuť z môjho úložiska OneDrive. Fotky v článku si môžete zväčšiť kliknutím a medzi jednotlivými trojicami sa môžete posúvať pomocou smerových šípok alebo ťuknutím na bočné tlačidlá.

Porovnanie ultraširokouhlých fotoaparátov

Kompletnú fotogalériu v plnom rozlíšení si môžete stiahnuť z môjho úložiska OneDrive. Fotky v článku si môžete zväčšiť kliknutím a medzi jednotlivými trojicami sa môžete posúvať pomocou smerových šípok alebo ťuknutím na bočné tlačidlá.

Ktorý si teda kúpiť?

Telefóny Redmi Note 12 sa na Slovensku predávajú za cenu od 199 eur za Redmi Note 12 4G, za 299 eur v prípade Redmi Note 12 5G a za 379 eur v prípade Redmi Note 12 Pro 5G. Ide o rozumný pomer cena/výbava, ktorý môže ešte zatraktívniť nejaká akcia, ako bol nedávny Xiaomi Fan Festival.

Ak je to v možnostiach vášho rozpočtu, odporúčam Redmi Note 12 Pro 5G, ktorý ponúka atraktívny a všestranný pomer cena/výbava.

V prípade obmedzeného rozpočtu by som volil Redmi Note 12 v 4G verzii. Ten je o poznanie lacnejší v porovnaní s 5G verziou a hoci má o niečo nižší výkon, z praktického hľadiska nie je rozdiel až tak citeľný a plusom je novší Android. Redmi Note 12 5G je dobrou voľbou, pokiaľ kupujete telefón u operátora, kde ho môžete získať výhodnejšie vďaka dotácii od operátora.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit