Sesterská značka POCO sa môže už čoskoro ocitnúť pod vedením Xiaomi.

História značky Xiaomi je rozsiahla a spája sa s ňou veľa zmien. V priebehu rokov sa však výrazne rozrástla a na trhu je dnes tak nielen pôvodná značka, no aj jej dve sesterské, aspoň teda v prípade výroby smartfónov či nositeľnej elektroniky. Jednou z nich je Redmi, druhou POCO a obe sa neodmysliteľne spájajú práve s pôvodnou čínskou značkou. Každá z nich sa tak orientuje na iný trh, segment zariadení a tiež inú cieľovú skupinu zákazníkov.

Počas vývoja týchto značiek sa snažili osamostatniť a dostať sa tak z tieňa ich pôvodne materskej značky, ktorou bolo práve Xiaomi. Viac-menej sa to darilo aj napriek tomu, že Redmi aj POCO si stále vo veľkej miere spájame s pôvodnou značkou. POCO ale dokázalo fakt, že je samostatnou značkou prezentovať lepšie a vytvorilo si tak vlastnú identitu orientovanú najmä na Indiu a európsky trh.

POCO F6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO F6 Pro

Teraz sa ale zdá, ako keby POCO chcelo opäť pracovať so Xiaomi vo väčšej miere. Pre značku by to pravdepodobne znamenalo vyššie predaje zariadení, keďže Xiaomi je celkovo veľkou značkou a pre mnohých aj zárukou kvality. POCO je v porovnaní so Xiaomi menej známou značkou a možno aj preto sa tieto dve značky rozhodli pre výraznú zmenu. Predaje zariadení POCO už nebudú prebiehať prostredníctvom samostatnej stránky.

Stránka po.co vrátane rôznych regionálnych stránok určených napríklad pre globálny trh, bude už čoskoro úplne zrušená. Produkty sa tak budú prezentovať a predávať prioritne prostredníctvom stránok Xiaomi, teda na stránke mi.com. Aj keď táto zmena môže pôsobiť bezvýznamne, pre značky môže ísť o veľký krok, ktorý budú nasledovať ďalšie zmeny. POCO by sa teda mohlo stať súčasťou väčšej značky o niečo viac a opäť by sa mohla stať dcérskou značkou.

Celá táto zmena začne už o pár dní. Konkrétne sa tak stane 21. októbra, kedy skončí akýkoľvek predaj prostredníctvom pôvodnej stránky POCO. Nákup zariadení sa tak presunie na stránky Xiaomi. Stránka však prestane úplne fungovať 31. decembra, kedy by presun POCO pod stránky Xiaomi mal byť dokončený. Treba ale poznamenať, že pre Slovákov sa nemení takmer nič, keďže smartfóny POCO je možné nakupovať prostredníctvom e-shopu rovnako ako tie od Xiaomi. Táto zmena ale môže do budúcna znamenať niečo viac a dozvedieť sa to môžeme už čoskoro.

Zdroj: gizmochina.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.