V prvej časti seriálu – Xiaomi smarthome sme vám predstavili, aké zariadenia sme do dlhodobého testu zaradili a čo plánujeme. V tejto časti sa pozrieme na konkrétnu sekciu – osvetlenie.

Inteligentné svetlá alebo osvetlenie domácnosti je úplným základom, s ktorým začína väčšina používateľov. Sú totiž odrazovým mostíkom smarthome riešenia, nakoľko veľmi ľahko zistíte, čo vám takéto riešenie vyhovuje alebo nie. Prečo? Lebo svetlá používame stále, nejde o občasnú záležitosť, ale o pravidelné akcie a úkony, ktoré robí každý z nás. Po inštalácii inteligentných svetiel je iba na vás, či využijete ich potenciál a možnosti, ale budete stále vstávať k vypínaču a zabúdať na to, že máte k dispozícii aplikáciu a scény, ktoré vaše svetlá zautomatizujú a vy máte o starosť menej. Samozrejme, nie vždy je reálne a možné sa spoliehať vyslovene na automatizáciu a vzdialené ovládanie – existujú totiž aj situácie, kedy treba riešiť situáciu manuálne. My sa však zameriame na to, ako si osvetlenie v domácnosti zjednodušiť a používať tak, aby dávalo zmysel v automatizácii.

Ak ste videli našu prvú časť – „Štartujeme dlhodobý test zariadení pre inteligentnú domácnosť od Xiaomi, tak určite viete, aké svetlá v teste používame. Ak nie, tak si to zrekapitulujeme a povieme si niečo aj o ich inštalácii a pridávaní do systému.

Základným prvkom nášho osvetlenia je dizajnová lahôdka s jednoduchým názvom – Mi LED Stropné svetlo. Ide o relatívne veľké, ale prakticky spracované kruhové LED svietidlo do akéhokoľvek priestoru s málo vídaním spôsobom inštalácie – svetlo má inovatívny rýchloupínací modul, vďaka čomu sa veľmi jednoducho inštaluje. Nie je to iba teória – toto svetlo sme reálne nainštalovali, pričom sme ním nahradili klasické svetlo v jedálni. Inštalácia nás skutočne prekvapila. Svetlo sa skladá z dvoch častí – 1. základný inštalačný modul, kde sa nachádza svorkovnica na káble s rýchloupínacím systémom a dierami na pripevnenie k stropu. Ak máte diery v strope po starom lustri, tak vám inštalácia nezaberie viac ako 5 minút. 2. druhú časť tvorí LED modul, teda to, čo reálne svieti. Pochváliť musíme inovatívny rýchloupínací systém, ktorý spája tieto dve časti – sú to dve veľké odpružené zarážky, ktoré zacvaknete a svetlo je nahodené. Bez akýchkoľvek problémov a komplikácií.

Podstatné je aj to, ako svetlo vyzerá. Toto má čisté tvary, je biele a relatívne plytké – na strope pôsobí veľmi elegantne. Druhou výhodou je jeho max. svietivosť na úrovni 2200 lúmenov, čo je poznať. Plný výkon poskytuje extrémnu dávku svetla, ktorú v mnohých situáciách oceníte – deti sa pri ňom učia, pričom si nekazia zrak nedostatkom svetla. Samozrejmosťou je aj možnosť zmeny farebnej teploty svetla od 2700 do 6500 kelvinov a rozsah (stmievanie) jasu od 0.1 do 2200 lúmenov. Svetlo komunikuje prostredníctvom Wi-Fi s aplikáciou (Mi Home – iOS/Android zdarma) v smartfóne, cez ktorú ho môžete konfigurovať, prispôsobovať a pridávať do rôznych automatizácií – toto platí pre všetky svetlá a zariadenia. K dispozícii je aj Bluetooth konektivita, ktorá je využiteľná v spojení so smart náramkom – Xiaomi MiBand. Ak máte náramok na ruke, tak po vašom zaspatí vyšle svetlu signál, aby sa vyplo. Toto ešte otestované v praxi nemáme, ale dostaneme sa k tomu. Okrem toho je samozrejmosťou aj podpora, resp. komunikácia s hlasovými asistentmi – Google Asistent a Amazon Alexa.

Ako toto svetlo používame? Základ je to, že ho môžeme ovládať na diaľku a meniť farebnú teplotu svetla. Tú máme nastavenú tak, že od 19:00 sa aktivuje nočné svetlo – teplejšie spektrum, ktoré je príjemné pre oči a v telu nebráni v tvorbe melatonínu. Prítomný je aj časovač vypnutia a nastavenie správania sa svetla, ak ho zapnete/ovládate klasickým vypínačom. Môže mať prednastavené 3 zóny – prvé zapnutie (biele svetlo), druhé zapnutie (teplejšie svetlo) tretie zapnutie (večerné –teplé svetlo). Zmeny sa vykonávajú stláčaním vypínača rýchlejšie po sebe. No a v neposlednom rade je to zakomponovanie svetla do automatizácie. V tomto prípade takej, že ak necháme zapnuté svetlo (aj iné svetlá) a odídeme z domu, tak ho systém automaticky vypne. Taktiež ho môžete spojiť so scénou alarm – ak bude narušený objekt domácnosti, tak okrem sirény a notifikácie sa môže spustiť aj blinkanie svetiel.

LED žiarovku sme kvôli fotkám dali von z lustra, aby ste mali predstavu, ako vyzerá.

Druhým svetlom v našej domácnosti je „klasická“ žiarovka so závitom E27 – Xiaomi Yeelight Smart LED, ktorú vymeníte za akúkoľvek inú v domácnosti. Táto žiarovka má nastaviteľnúintenzitu svetla s možnosťou zmeny farebnej RGB škály. V zásade je to obyčajná žiarovka, ale tým, že dokáže bezdrôtovo komunikovať s ostatnými zariadeniami ju vieme jednoducho zapojiť do automatizácie, napr. pri vytváraní večernej atmosféry. Pomocou aplikácie si môžete nastavovať rôzne farby/farebné scény a dotvárať tak atmosféru v miestnosti. Okrem toho sa táto žiarovka dokáže čiastočne zosynchronizovať s televízorom alebo hudbou a reagovať na aktuálne prehrávanú melódiu/zvuky – mení farby podľa tónov. Keďže ju máme v spálni, tak najčastejšie využívame pohodlné vzdialené ovládanie, nočné svetlo a automatizáciu, vďaka ktorej máme všetky svetlá pod kontrolou – aj keď na to zabudneme.

Posledným reálne svietiacim zariadením v našej domácnosti je – RGB LED pás Yeelight, ktorý sme rozšírili jedným predĺžením (dá sa dokúpiť) a nalepili ho na zadnú časť televízora. Prečo? Lebo to vyzerá dobre, dotvára to atmosféru okolia pri sledovaní obsahu a keď to je potrebné, tak slúži ako samostatné svetlo, nakoľko má dostatočný výkon. Je to taký „fejkový ambilight“ J.Tento LED pás vyniká svojou flexibilitou a jednoduchou rozšíriteľnosťou, čo sme si v praxi vyskúšali – od inštalácie až po reálne používanie. Pás je napájaný z 230V elektrickej siete dodávaným adaptérom a k dispozícii je aj integrovaný ovládač – káblový, nie bezdrôtový. Týmto ovládačom môžete LED pás fyzicky zapínať/vypínať alebo meniť farbu svetla – ak by došlo k výpadku siete alebo inému problému. Samozrejme, je použiteľný aj za bežných okolností. Avšak, komplexné ovládanie a nastavenie nájdete až v aplikácii, ktorá ponúka viacero možností a jednoduchšiu správu celku. Nájdete v nej rôzne zaujímavé prispôsobenia, farebné témy/scény, ktoré môžu korešpondovať napr. so svitaním alebo západom slnka.

Taktiež je možné farbu a intenzitu svetla synchronizovať s rytmom prehrávanej hudby – má to na starosti integrovaný mikrofón v ovládači. To je zaujímavé napr. vtedy, ak organizujete nejakú párty alebo máte radi večerné počúvanie hudby so svetelným sprievodom – celkom pekne to dotvára atmosféru, ale nie každému sa to páči z dlhodobého hľadiska. Natívne sú dostupné aj rôzne predprogramované scény a chýbať nesmie ani komunikácia s Google Asistentom a Amazon Alexa. Ak bude príležitosť, tak vyskúšame aj hlasové ovládanie. Ešte pár slov k inštalácii – LED pás je podlepený silnou obojstrannou 3M páskou, vďaka ktorej ho pripevníte takmer kdekoľvek. Treba však myslieť na to, že ide o lepidlo, a tak by bolo dobre povrch, na ktorý budete pás lepiť predtým dôkladne odmastniť.  Samotné lepenie je jednoduché ale aj tu pamätajte na zlaté pravidlo – dvakrát meraj a raz rež (lep)!

„Podstatou svetiel a vlastne všetkých zariadení zapojených do inteligentnej domácnosti je automatizácia – spájanie zariadení tak, aby spolu komunikovali a pracovali podľa vašich predstáv. O automatizácii a jej možnostiach si povieme viac v inej časti. Taktiež vám prezradíme, aké scény v praxi používame, aby ste mali predstavu, ako celý tento systém funguje v praxi.“

Pridávanie svetiel (zariadení) do systému – Aplikácia Mi Home

Táto časť nás prekvapila svojou jednoduchosťou, ktorú sme pravdupovediac úplne neočakávali. Každé jedno svetlo sa pridáva do systému tak, že ho namontujete, pripojíte k zdroju elektrickej energie, zapnete aplikáciu a na úvodnej obrazovke kliknete na tlačidlo „+“, teda pridanie nového zariadenia. Tu ho môžete v prehľadom zozname manuálne vyhľadať, ale to sme zatiaľ nevyužili. Aplikácia totiž začne automaticky skenovať dostupné zariadenia v okolí a ihneď vám ponúkne možnosť, aby ste ich pridali do systému. Následne ich označíte, priradíte k domácej Wi-Fi sieti (heslo stačí zadať iba pri prvom zariadení, potom ho už systém nepýta), pomenujete, priradíte k miestnosti (môžete si vytvoriť podľa potreby) a používate. Každé zariadenie má svoje interné nastavenia. Tento proces, ako aj ovládanie jednotlivých zariadení a ich automatizácia je veľmi jednoduchý, čo nás teší. Je to systém pre všetkých používateľov, ktorí majú záujem o inteligentnú domácnosť bez zložitých nastavení a drahých zariadení. Treba však podotknúť, že ponuka zariadení a funkčnosť systému pokročilých Smarthome riešení je na inej úrovni. Toto je jednoduchý systém pre bežných, skôr menej náročných používateľov.

„Aby ste mohli celý Xiaomi Smarthome systém využívať plnohodnotne, tak budete potrebovať bezplatnú aplikáciu Mi-Home, v ktorej si vytvoríte jednoduchú registráciu.“

Akým zariadením našu inteligentnú domácnosť ovládame?

Stále zostáva rovnaká vízia – použijeme rôzne zariadenia, vrátane iOS zariadení, ale tým hlavným bude – Xiaomi Redmi 7. Ide o relatívne nový model strednej triedy, ktorý disponuje 6,26“ HD+ displejom s DOT drop výrezom (slzička), pričom až 86,43% prednej časti tvorí samotný displej. Chýbať nesmie ani slušný fotoaparát – 12 Mpx hlavný snímač + 2 Mpx sekundárny snímač. Najviac nás však zaujíma výkon a stabilita systému, nakoľko bude tento telefón slúžiť ako riadiaca jednotka a ovládač celej inteligentnej domácnosti. 

O plynulý chod sa má postarať procesor Qualcomm Snapdragon 632, ktorému sekundujú 3 GB operačnej pamäte RAM. Interná pamäť má kapacitu 32 GB a je rozšíriteľná o microSD pamäťovú kartu do max. kapacity 512 GB. Chýbať nesmie ani biometrické zabezpečenie zariadenia, ktoré má na starosti snímač odtlačkov prstov v zadnej časti a prítomné je aj základné odomykanie tvárou, ktoré je ovládané AI algoritmom. Redmi 7 disponuje aj certifikáciou P2i (odolnosť voči striekajúcej vode). Potrebovať budeme aj dlhú výdrž na jedno nabitie, čo by mala zabezpečiť integrovaná batéria s kapacitou 4000 mAh.

Všetky vyššie uvedené zariadenia, ale aj omnoho viac produktov nájdete na stránke – www.mi-store.sk 

Prečítajte si aj:

Xiaomi Smarthome: Štartujeme dlhodobý test zariadení pre inteligentnú domácnosť (1. časť)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE