Webové aplikácie majú svoje výhody aj nevýhody.

Google sprístupnil aplikáciu pre službu YouTube pre viaceré platformy. K dispozícii sú oficiálne aplikácie pre mobilné zariadenia so systémom Android a iOS a tiež aj pre inteligentné televízory. Používatelia počítačov so systémom Windows a macOS sú však odkázaní na webový prehliadač.

Pokiaľ by ste aj na počítači preferovali aplikáciu YouTube, ktorú si môžete umiestniť na pracovnú plochu alebo pripnúť na panel úloh, môžete využiť tzv. progresívnu webovú aplikáciu. Google ju pre YouTube sprístupnil nedávno a hoci ide skôr o prezlečenú webovú stránku a nie plnohodnotnú aplikáciu, prináša niekoľko výhod.

Webovú aplikáciu si môžete nainštalovať priamo z webového prehliadača s jadrom Chromium. Stačí otvoriť web youtube.com a kliknúť na znak + v kruhu, ktorý sa zobrazí v paneli s adresou. Ako vyzerá, si môžete pozrieť na titulnom obrázku k článku. Po kliknutí na spomenutý znak sa zobrazí otázka, či chcete inštalovať aplikáciu YouTube.

Inštaláciu stačí potvrdiť a o sekundu neskôr sa vám v počítači zobrazí ikona YouTube. Nájdete ju v ponuke Štart a môžete si ju pripnúť na panel úloh alebo umiestniť na pracovnú plochu. Po kliknutí na ikonu sa vám otvorí webová lokalita YouTube.com v samostatnom okne, ktoré je optimalizované tak, aby pripomínalo skôr aplikáciu než samostatnú kartu webového prehliadača.

Webové aplikácie využívajú rovnaký dizajn používateľského rozhrania ako webové stránky danej služby. Výhodou je, že službu môžete rýchlo spustiť a používať ju samostatne s nastavením veľkosti okna, ktoré vám vyhovuje. Webové aplikácie takisto uľahčujú multitasking a prepínanie sa medzi prehliadačom s množstvom otvorených okien a webovou aplikáciou YouTube.

Google ponúka webové aplikácie pre viacero svojich služieb. Okrem YouTube je takáto aplikácia dostupná pre Fotky Google, cloudové hranie Stadia či Mapy Google. Webové aplikácie môžete využiť aj na mobilných zariadeniach.

YouTube aplikácia

YouTube webová aplikácia

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Google a Microsoft chcú spoločne zlepšiť webové aplikácie

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit