Po Androide je teraz na rade aj systém od spoločnosti Apple. 

Spoločnosť Google začala už koncom roka 2023 zavádzať vizuálne zmeny pre aplikáciu YouTube Music, ktoré sa týkajú obrazovky “práve hrá”. V tom čase bola aktualizácia k dispozícii iba pre systém Android, pričom teraz je táto novinka dostupná už aj pre iPhony. Základnou podmienkou pre jej získanie je síce potrebné mať nainštalovanú najnovšiu verziu aplikácie, ale to nemusí stačiť.

Za zmienku stojí aj známy fakt, že Google neponúka rovnaké funkcie pre svoje aplikácie určené pre systémy iOS a Android. Nie je preto prekvapením, že táto zmena dizajnu sa do iPhonov dostáva oveľa neskôr. Na druhej strane je pozitívne, že Google sa pre používateľov aplikácie Music snaží na oboch platformách zabezpečiť rovnaký používateľský zážitok, hoci aj o niekoľko mesiacov neskôr.

Starý dizajn (vľavo) vs. nový dizajn (v strede a vpravo) obrazovky práve hrá v YouTube Music (Zdroj: TOUCHIT)

Treba však zdôrazniť, že aplikácia YouTube Music v priebehu rokov dostala množstvo nových aktualizácií, avšak tie pre iOS a Android neboli rovnaké. Zatiaľ čo nový vizuál obrazovky “práve hrá” bol v systéme Android dostupný už v decembri, tak do prvých iOS zariadení prichádza až teraz. 

Starší gradientný vizuál obrazovky “práve hrá” bol síce veľmi atraktívny, a zvýrazňoval celoobrazovkové zobrazenie práve prehrávanej skladby/albumu, ale jeho farebné podanie nemusí byť vždy pohodlné pre oči. To je pravdepodobne aj dôvod, prečo sa Google rozhodol od neho upustiť a priniesť nový, menej agresívny dizajn. Ten síce čiastočne zachováva gradientný tón, avšak postupne prechádza do čiernej farby s menej výraznými prvkami v spodnej časti obrazovky, čo je oproti doterajšiemu dizajnu rozhodne elegantnejšie riešenie.

Zmeny v aplikácii prichádzajú s YouTube Music vo verzii 7.01 pre iPhone a iPad, avšak nám sa ani v aktualizovanej aplikácii YouTube Music spočiatku zmeny neprejavili až do momentu, kým sme bežiacu aplikáciu nezatvorili a opätovne ju neotvorili. Následne sa zobrazil nový dizajn obrazovky „práve hrá„, ktorý je teraz ešte bližšie k dizajnu aplikácie Apple Music.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.