Platforma uverejnila svoju prvú štvrťročnú správu.

V posledných troch mesiacoch roka 2017 YouTube odstránil 8,3 milióna videí, ktoré porušovali novú komunitnú smernicu. YouTube sa stal  terčom kritiky, keď sa za posledný rok začali objavovať videá s nevhodným obsahom, pričom boli cielené práve detskému divákovi.

YouTube sa tak rozhodol uverejniť štvrťročnú správu, aby ukázal pokroky v riešení problémov, ktoré narúšajú pravidlá platformy. Je to určitý spôsob ako povedať verejnosti, že naozaj sa s týmto problémom niečo robí, aj keď to veľa používateľov stále spochybňuje.

Správa odhalila, že 6,7 milióna z 8,3 milióna videí bolo iba strojovo označených, ale nikdy sa hlbšie neskúmali. YouTube vysvetlil, že využívanie umelej inteligencie a strojového učenia nie je zlé, ale ani dokonalé. Aj kvôli tomu je potrebné nasadenie čo najväčšieho počtu ľudí na fyzickú kontrolu videí.

Zatiaľ čo algoritmy vedia samé odstrániť určitý obsah, ako napríklad spamové videá, tak väčšinou odovzdávajú všetko podozrivé, čo by mohlo viesť k porušovaniu pravidiel YouTube, k fyzickej kontrole ľuďmi. Títo recenzenti budú rozhodovať o tom, či video odstránia, alebo ho umiestnia za vekovú hranicu 18+. V tejto vekovej hranici je potrebné prihlásenie používateľa, kvôli overeniu veku.

Minulý rok v decembri informovala platforma, že naberá 10 000 ľudí z celej spoločnosti Google, aby preskúmala videá s označením o nevhodnosti. Pretože algoritmy, ak nebudú mať komu poslať video na overenie, tak sa stanú nepotrebnými.

Spoločnosť sa vyjadrila, že postupný nábor 10 000 recenzentov sa pomaly napĺňa, ale plné obsadenie potrvá ešte nejaký čas.

zdroj: engadget

Prečítajte si aj:

YouTuberovi ukradli kryptomeny v priamom prenose. Na čo si dávať pozor, aby sa to nestalo vám?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.