Vlastníte Samsung Galaxy S8/S8+, alebo Sony Xperia XZ Premium a ste zároveň nadšencom najpopulárnejšej videostreamovacej služby na svete? V tom prípade máme pre vás dobrú správu.

Čo sa týka vzhľadu, sú od seba dosť odlišné. Čo sa týka parametrov, oba modely predstavujú zosobnenie toho najlepšieho, čo môže vo svojom smartfóne fanúšik Androidu očakávať. Reč je o tohtoročných vlajkových lodiach japonského Sony a juhokórejského Samsungu. Xperia XZ Premium od Sony, ktorá zaujme najmä možnosťou nahrávania ultra slow motion videí a Samsung Galaxy S8/S8+, ktorý ohúri predovšetkým vynikajúcim displejom a takmer bezrámikovým moderným dizajnom. Čo majú spoločné?

Podporu prehrávania obsahu v HDR kvalite. Pre tých, ktorí s týmto pojmom zatiaľ nie sú stotožnení, v skratke popíšeme, čo to HDR (High Dynamic Range) vlastne je. Ide o pokrokovú technológiu, prinášajúcu vynikajúci kontrast, realistické farby a bezkonkurenčne ostrý obraz vďaka širšiemu rozsahu jasu, než akým disponuje štandardný dynamický rozsah (SDR). Ak teda vlastníte niektorý zo spomínaných špičkových smartfónov, môžete si odteraz vďaka najnovšej aktualizácii aplikácie YouTube vychutnávať videá v skutočne výbornej kvalite.

Na oboch zariadeniach by sa vám po aktualizácii aplikácie mala zobrazovať možnosť prehrávania obsahu v HDR kvalite, pričom máte možnosť manuálne zmeniť rozlíšenie (viď. obrázky nižšie).

Prehrávanie HDR videa sme vyskúšali aj na redakčnej Xperii XZ Premium (vpravo)

Po službách Amazon Prime Video a Netflix sa tak YouTube zaraďuje medzi ďalšie aplikácie s podporou HDR, ktoré si môžete pripísať do zoznamu. Aj keď je aktuálne zoznam podporovaných zariadení veľmi riedky, do budúcna sa určite plánuje podpora aj ostatných zariadení ako LG G6, LG V30 či nedávno predstaveného modelu Samsung Galaxy Note8. Predpokladáme, že YouTube bude v HDR režime podporovať aj novinka Xperia XZ1, ale zatiaľ tomu tak nie je. A časom budú samozrejme pribúdať ďalšie a ďalšie.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Používate Netflix? HDR video si pozriete na týchto smartfónoch (doplnené)