Stiahnutie vysokého počtu videí nie je prekvapivým krokom.

Celkovo tak ide o viac ako 70 000 videí informujúcich o vojne na Ukrajine. Porušovali usmernenia týkajúce sa označovania invázie. Vo videách namiesto toho odznievali pojmy v duchu „oslobodzovacej misie“. Podľa webu The Guardian ale aj vlastných zistení, je možné YouTube používať v Rusku aj naďalej. Celkovo však bolo zablokovaných viac ako 9000 kanálov šíriacich podľa pravidiel YouTubu nevhodný obsah.

To by nebolo až tak prekvapivé, ak by Google aktívne neblokoval prokremeľský obsah. YouTube ako platforma totiž aplikuje zásady týkajúce sa násilných udalostí a ich popieranie alebo zľahčovanie. Od začiatku vojny rušil YouTube kanály postupne, medzi nimi bol aj kanál prokremeľského novinára Vladimira Solovjova. Na niektoré kanály bolo aplikované pozastavenie nahrávanie obsahu, napríklad aj kanálom spojeným s ruskými ministerstvami. Rovnako bolo dôvodom charakterizovanie aktuálneho stavu ako oslobodzovacia misia.

Neal Mohan, produktový riaditeľ YT potvrdil aplikovanie tejto politiky týkajúcej sa závažných násilných udalostí. Spadá do nej holokaust ako aj udalosť zo základnej školy Sandy Hook z roku 2012. Podľa riaditeľa je dôležité a najmä zodpovedné, aby používatelia dostávali presný, kvalitný a dôveryhodný obsah.

V Rusku má YouTibe zhruba 90 mil. používateľov hoci nie je povolená monetizácia videí. Teda obsah sa sledovať dá, zarábať na umiestňovaných reklamách nie. Podľa Mohana si YT kladie za cieľ zostať miestom, kde môžu ruskí občania získať necenzurované informácie.

V Rusku sú ale zakázané Facebook a Instagram a prístup na Twitter bol obmedzený. Ruský minister pre digitálny rozvoj Maksut Šadajev hovorí, že neplánujú blokovať YouTube. Podľa neho totiž takéto rozhodnutia zvažujú, keďže primárne by utrpeli práve ich vlastní občania.

Zdroj: The Guardian

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.