Zvýrazňovanie najviac prehrávaných častí videí pomocou grafu je jedna z aktuálnych noviniek, ktorú do svojho webového prehrávača i mobilných aplikácií zavádza portál YouTube.

O novej funkcii informoval portál The Verge a aj samotná spoločnosť Google na stránke podpory. Novinka má formu akéhosi grafu, ktorý sa zobrazuje nad časovou osou. V častiach, ktoré algoritmy YouTube vyhodnotia ako najprehrávanejšie, je krivka grafu najvyššia.

YouTube tvrdí, že chce novou funkciou uľahčiť nájdenie obsahu, ktorý je pre divákov najzaujímavejší na sledovanie. Graf, ktorý je možné využiť na pozeranie najprehrávanejších častí videa, bol doteraz dostupný len ako experimentálna funkcia pre predplatiteľov služby YouTube Premium.

YouTubeZdroj: Google
YouTube: Zvýrazňovanie najprehrávanejších častí

Zvýrazňovanie najprehrávanejších častí je súčasťou väčšieho balíka zmien, ktoré majú okrem iného uľahčiť navigáciu v dlhších videách. Ide napríklad o členenie videí do kapitol, ktoré síce funguje už zhruba dva roky, ale teraz je možné aj ich automatické generovanie. YouTube vyslovene odporúča tvorcom obsahu členenie videí do kapitol, pretože podľa jeho údajov sa tým zvyšuje priemerná doba prezerania týchto videí.

Ďalšou zmenou je prehrávanie videa v slučke či nový panel v režime celej obrazovky, ktorý zobrazuje rôzne informácie o videu, napríklad jeho popis, kapitoly a komentáre. Pridané boli aj nové tlačidlá, ktorými je možné rýchle označenie páči/nepáči sa mi, komentovanie, zdieľanie, alebo pridanie videa medzi obľúbené. Niečo na tento štýl je už dlhšie prítomné napríklad v aplikáciách pre inteligentné televízory.

Na našich zariadeniach sa zatiaľ zvýraznenie najprehrávanejších častí neprejavilo. Máme však k dispozícii možnosť zapnutia slučky a všimli sme si aj nový panel v režime celej obrazovky – v prípade iOS verzie aplikácie YouTube. Ako to však v takýchto prípadoch býva, Google sprístupňuje nové funkcie jednotlivým používateľom postupne, takže je to len otázka času.

YouTubeZdroj: Google
YouTube: Nový panel v režime celej obrazovky

Zdroje: The Verge, Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.