Prémiové mobilné zariadenia majú jeden spoločný znak.

Tieto zariadenia majú spravidla spoločné konštrukčné prvky. Sú tvorené kovovým rámom a dvomi sklenenými plochami. Toto riešenie je praktické z pohľadu tuhosti moderných zariadení, kedy kov prináša tuhosť a sklo umožňuje rádiovým vlnám dobrému prestupu zariadením. Zadná sklenená stena umožňuje aj bezdrôtovo nabíjať smartfón.

Počet zariadení, ktoré používajú kov na zadných stenách ako konštrukčný prvok, v poslednej dobe stúpa. Nezachytávajú odtlačky prstov s nečistotami a takéto zariadenia sú aj veľmi pevné. Pri zvolení takéhoto zariadenia musíte oželieť v podstate iba bezdrôtové nabíjanie. Rozšíreným materiálom je aj plast, ktorý sa využíva hlavne v nižšej kategórii zariadení. V grafe je vidieť, že sklo je aktuálne druhým najrozšírenejším materiálom, ktorý sa môže na modernom smartfóne objaviť.

Niektoré spoločnosti dokonca experimentujú s keramikou. Niektoré druhy keramiky sú priechodné pre rádiové vlny rovnako ako sklo. Nevýhodou je ich hmotnosť. Sú ťažšie, ale na druhej strane sú odolnejšie voči škrabancom.

Xiaomi Mi Mix používajú mikrokryštalickú keramiku z oxidu zirkoničitého. Oxid zirkoničitý sa používa na výrobu keramických nožov, ktoré sú odolnejšie ako klasické kovové nože. Možno niekto z vás má aj negatívne skúsenosti s keramikou. Tá je síce tvrdá, teda odolná voči škrabancom, ale je pomerne krehká a náchylná na prasknutie.

Platí jedno zásadné pravidlo. Tvrdosť sa nerovná húževnatosť.

Existujú aj originálne materiály, ktoré sa dokážu dostať do mobilných zariadení. Sú to častokrát špeciálne plasty, ktoré sú vystužené sklenenými vláknami. Na niektorých zariadeniach sa môžu objaviť aj materiály ako karbón, titán, nerez, koža, drahé kovy a pod.

Aký materiál na smartfóne preferujete vy? Čo je pre vás najpraktickejšie? Dajte nám vedieť do komentárov pod článkom.

zdroj: gsmarena

Prečítajte si aj:

Tipy a triky: Využite Mapy Google naplno

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.