Digitálne zariadenia častokrát vedia o nás viac ako naši najlepší priatelia. 

Spoločnosti Kaspersky Lab a B2B International v jednej zo svojich posledných štúdií poukázali na citlivý vzťah medzi používateľom a jeho digitálnym zariadením. Z výsledkov sa dozvedáme, že až 30% respondentov si svoje mobilné zariadenie berie so sebou dokonca aj do kúpeľne a až 25% s ním zdieľa svoje najväčšie tajomstvá. A práve táto dôvera môže byť príčinou zvýšeného rizika najmä vtedy, keď sa do systému zariadenia nabúrajú hackeri.

Podľa štúdie väčšina ľudí v Európe (88%) má uložené dôležité, dôverné a v niektorých prípadoch aj nenahraditeľné informácie vo svojich smartfónoch či iných mobilných zariadeniach, vrátane hesiel, správ, fotiek, kontaktov či súborov. Takmer jeden zo štyroch Európanov (23%) dokonca pripúšťa, že uchováva vo svojom zariadení aj také informácie, ktoré by nerád komukoľvek ukázal a akokoľvek ich zverejňoval.

Navyše sme si zvykli nosiť a používať tieto zariadenia kamkoľvek sa pohneme – v práci (50%), v aute (38%), v hromadnej doprave (45%), v posteli (55%) a dokonca aj v kúpeľni (30%).

frenemies_web2016_3_nowat

Mimo domova sú naše digitálne zariadenia vystavené rôznym rizikám, vrátane poškodenia, straty či krádeže. K najviac zraniteľným patria zariadenia, ktoré sa pripájajú na otvorené WiFi siete. Len málo ľudí si však uvedomuje tieto riziká a zaoberá sa ochranou pred nimi.

Štúdia odhalila, že len 18% používateľov v Európe kontroluje a prispôsobuje svoje online aktivity pri pripojení na nezabezpečenú verejnú WiFi sieť, a to aj napriek skutočnosti, že hackeri vedia cez takéto pripojenie jednoducho zachytiť dáta a heslá. Len niečo okolo polovice používateľov (45%) využíva bezpečnostné funkcie, ktoré prichádzajú so zariadením, ide napríklad o blokovanie zariadenia na diaľku, či možnosť lokalizácie strateného zariadenie.

Nedostatočná ochrana vlastného zariadenia môže mať nedozierne následky. Štúdia potvrdila, že až štvrtina tých, ktorí o svoje zariadenie prišli (krádežou alebo stratou), odhalila únik osobných alebo iných citlivých údajov.

Takisto sa netreba spoliehať na to, že sme automaticky v bezpečí v prípade pripojenia na domácu sieť. Tu totiž čelia používatelia iným a niekedy aj väčším rizikám, a to najmä v intímnych priestoroch ako spálňa či kúpeľňa. Hacknuté zariadenie dokáže bez problémov zapnúť napríklad takú kameru, pomocou ktorej nás zločinci môžu sledovať pri našich bežných domácich činnostiach.