Určite viete, že Apple z času na čas kúpi nejaký zaujímavý start-up alebo spoločnosť, ktorá má potenciál byť prínosom, či už hneď alebo v budúcnosti.

Tak sa stalo aj pred pár dňami, kedy Apple kúpil spoločnosť Mobeewave, ktorá sídli v Montreale. Podľa portálu Bloomberg stála táto akvizícia kalifornského giganta približne 100 miliónov dolárov. Ako je dobrým zvykom, Apple kúpil Mobeewave aj s celým tímom, ktorý aj naďalej pracuje na mobilnej platobnej technológii. Ak by ste nevedeli, tak Apple nedávno odkúpil aj Dark Sky – aplikáciu zameranú na počasie, ktorej prvky budú implementované v natívnej aplikácii počasie (v rámci systému iOS 14).

Mobeewave

Mobeewave

Teraz k veci: spoločnosť alebo skôr start-up Mobeewave vyvinul technológiu, ktorá posúva platby telefónom na úplne novú úroveň. Ich softvér umožní, aby sa z telefónu/tabletu stal multifunkčný platobný terminál – kdekoľvek. Aby sa mohol z iOS zariadenia stať platobný terminál, tak je potrebná prítomnosť NFC čipu, ktorý je súčasťou iPhonu už od šiestej generácie.

„Spoločnosť Apple občas nakupuje menšie technologické spoločnosti, no spravidla nehovoríme o našom zámere alebo plánoch.“ Vyjadrenie Applu pre portál Bloomberg.

Mobeewave

Mobeewave

V praxi to má fungovať tak (v rámci testov už funguje), že iPhone so softvérom od Mobeewave bude slúžiť ako mobilný platobný terminál, samozrejme, s pokročilým zabezpečením cez existujúce protokoly (podrobné informácie nie sú známe). Vďaka NFC čipu bude možné k zadnej strane iPhonu priložiť bezkontaktnú platobnú kartu, čím sa vykoná transakcia. Rovnako to bude fungovať aj s mobilnými platbami, jednoducho priložíte váš telefón k tomu druhému a zaplatíte.

Ak by sa toto reálne dostalo na svetlo sveta, pre širokú verejnosť a bolo by to oficiálne schválené všetkými úradmi, tak to bude veľký krok vpred a „uľahčenie života“ pre mnohých podnikateľov. Na všetko stačí iPhone alebo iPad a softvér od Mobeewave, pričom je telefón aj naďalej použiteľný v bežnom režime. Nepotrebujete žiadny externý platobný terminál ani iný hardvér. Sme zvedaví, ako sa to bude vyvíjať.

Skvelý nápad, ktorý sa nám páči! Aký máte názor vy, vidíte v tom potenciál?

Zdroj: appleinsider.com

Prečítajte si aj:

Apple: Funkcia „rozhliadnuť sa“ expanduje mimo USA (Google Street View dostáva reálnu konkurenciu)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE