Približne pred rokom Apple predstavil novú funkciu v rámci aplikácie Apple Mapy, ktorá používateľom umožní virtuálne nahliadnuť do rôznych miest. Táto funkcia sa volá „Look Around“ (Rozhliadni sa) a ide o priamu konkurenciu pre Google Street View.

Apple Mapy _ Rozhliadni sa

Apple Mapy _ Rozhliadni sa

Doposiaľ bolo pokrytých iba pár miest v rámci spojených štátov amerických, takže o plnohodnotnej konkurencii pre Google sa hovoriť nedalo. Apple chcel začať s panoramatickým 3D snímaním/mapovaním miest na plné obrátky koncom roka 2019, no situácia s koronavírusom tieto plány zmarila a doposiaľ sme nepostrehli žiadne novinky, ani expanziu mimo USA. To sa však postupne mení a Apple začína s panoramatickým 3D mapovaním miest aj mimo USA. Samozrejme, stále je to veľmi pomalé alebo skôr opatrné napredovanie, nakoľko ešte nikto s určitosťou nevie, aký priebeh bude mať pandémia koronavírusu v najbližších mesiacoch.

Jedno je však isté, Japonsko je na tom lepšie a Apple to okamžite využil, čoho výsledkom je zmapovanie štyroch japonských veľkomiest – Tokio, Kjóto, OsakaNagoja.

Apple Mapy _ Rozhliadni sa

Apple Mapy _ Rozhliadni sa

Novo pokryté mestá dokazujú, že Apple to myslí s panoramatickým 3D mapovaním vážne a my musíme povedať, že síce je toho málo, ale prevedenie je jablkovo špičkové :). Skvelé rozlíšenie, nastavenie + presné a intuitívne ovládanie nás dostalo. Takáto „prechádzka“ krásnymi japonskými mestami má v dobe cestovateľských obmedzení svoje čaro. Google má stále navrch s celosvetovým pokrytím, no veríme, že aj Apple bude napredovať čo najrýchlejšie, aby sme tu mali trošku diverzity. Ak ste ešte túto funkciu neskúšali, tak vám ju odporúčame.

Ako na to?  

Vo vybraných mestách kliknite na ikonu ďalekohľadu na mape alebo karte s informáciami.

Ak chcete zmeniť zobrazenie, vykonajte niektorý z nasledujúcich krokov:

  • Posunutie: potiahnite prstom doľava alebo doprava.
  • Pohyb dopredu: ľubovoľné kliknutie na scénu.
  • Zväčšenie alebo zmenšenie: rozovrite alebo zovrite prsty.
  • Zobrazenie iného bodu záujmu: kliknite na iné miesto na mape.
  • Skrytie popisov v zobrazení na celej obrazovke: kliknite na kartu s informáciami v dolnej časti obrazovky a potom kliknite na „prečiarknuté oko“.

Po skončení prehliadky kliknite na Hotovo.

Apple Mapy _ Rozhliadni sa

Apple Mapy _ Rozhliadni sa

Na záver dodajme – je zrejmé, že Apple v aktuálnej situácii nebude „tlačiť na pílu“ s panoramatickým 3D mapovaním svetových miest, nakoľko má aj dôležitejšie úlohy. Tou hlavnou je zvládnuť výrobu a predstavenie nových iPhonov 12, ktoré budú aj tak podľa dostupných informácií meškať. Sami sme zvedaví, ako sa bude táto situácia vyvíjať, no keď sa toto všetko skončí, tak sa tešíme na pokrytie ďalších miest, lebo na panoramatické 3D mapy je radosť pozerať.

Zdroj: Apple / Vlastné

Prečítajte si aj:

Apple: Cloudové hranie na iOS zariadeniach nečakajte, porušuje naše pravidlá

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE