Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Počet DDoS útokov odhalených prostredníctvom riešenia Kaspersky DDoS Prevention v 4. štvrťroku 2020 mierne vzrástol v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Avšak v medzikvartálnom porovnaní ide o pokles o 31 %. Tento pokles môže súvisieť s rastúcim záujmom o ťažbu kryptomien.

Akonáhle začali ľudia v roku 2020 tráviť viac času online, malo to za následok prudký rast DDoS útokov. V štvrtom štvrťroku 2020 pokračovali útoky na vzdelávacie inštitúcie: incidenty tohto typu postihli napríklad niekoľko škôl v Massachusetts či Laurentian University v Kanade. Herné streamovacie platformy sa im takisto nevyhli.

Avšak v 4. štvrťroku 2020 došlo len k 10 % nárastu DDoS útokov v medziročnom porovnaní (Q4 2019), v tom medzikvartálnom (Q3/Q4 2020) došlo k poklesu o 31 %, pričom klesajúci trend bol zaznamenaný už aj v predchádzajúcom období pri porovnaní tretieho kvartálu s druhým.

Odborníci naznačujú, že to môže byť spôsobené nárastom nákladov na ťažbu kryptomien. Totiž kybernetickí zločinci pravdepodobne museli „reprofilovať“ niektoré botnety, aby riadiace a kontrolné (C&C) servery, ktoré sa zvyčajne používajú pri DDoS útokoch, mohli použiť infikované zariadenia na nový účel – využiť ich výpočtový výkon na ťažbu kryptomien.

Vyplýva to zo štatistík bezpečnostnej siete Kaspersky (KSN)[1]. Počas celého roku 2019, ako aj začiatkom roka 2020, počet ťažiarov kryptomien klesal. Avšak od augusta 2020 došlo k zmene tohto trendu, kedy sa množstvo tohto druhu malvéru mierne zvýšilo a v 4. štvrťroku ich počet stagnoval.

„Trh DDoS útokov je v súčasnosti ovplyvnený dvomi protichodnými trendmi. Na jednej strane sa ľudia stále vo veľkej miere spoliehajú na stabilné fungovanie online zdrojov, čo predurčuje DDoS útoky byť prirodzenou voľbou pre útočníkov. Avšak s prudkým nárastom cien kryptomien môže byť pre nich výhodnejšie infikovať niektoré zariadenia ťažiarmi. Vo výsledku vidíme, že celkový počet DDoS útokov zostal v štvrtom štvrťroku pomerne stabilný. Môžeme predpovedať, že tento trend bude pokračovať aj v roku 2021,“ hovorí Miroslav Kořen, generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu.

V záujme ochrany pred DDoS útokmi odborníci spoločnosti Kaspersky odporúčajú nasledovné:

  • Prevádzku webových služieb zverte do rúk odborníkom, ktorí vedia ako reagovať na DDoS útoky.
  • Overte dohody a opätovne si potvrďte kontaktné údaje tretích strán vrátane tých uzatvorených s poskytovateľmi internetových služieb. Tímom tak zabezpečíte rýchly prístup k týmto dohodám v prípade útoku.
  • Implementujte profesionálne riešenia na zabezpečenie svojej organizácie pred DDoS útokmi. Napríklad riešenie Kaspersky DDoS Protection kombinuje rozsiahle odborné znalosti spoločnosti Kaspersky v boji proti kybernetickým hrozbám s jedinečnými ochrannými prvkami vyvinutými spoločnosťou.

Celú správu nájdete na stránke Securelist.

  • [1] Kaspersky Security Network (KSN) je distribuovaná infraštruktúra, ktorá pracuje s rôznymi komponentami protimalvérovej ochrany. Štatistiky pozostávajú z depersonalizovaných metadát, ktoré sú na dobrovoľnej báze poskytované používateľmi KSN medzi zákazníkmi spoločnosti Kaspersky.

Značky: