Ak vás tento fakt kedykoľvek zmiatol alebo nahneval, vedzte, že za túto vlastnosť programu môže jediný človek. A ako to už v retročriepkach býva, možno vás prekvapí, prečo sa to vôbec stalo.

Klávesová skratka CTRL+F, spúšťajúca vyhľadávanie, funguje v rámci Windows. Funguje v rámci Wordu, Excelu a v nekonečnom zástupe najrôznejších programov od miliónov výrobcov, vrátane e-mailových klientov. Teda až na jeden – Microsoft Outlook.

Nie je to žiadne tajomstvo a je tomu tak od úplne prvej verzie Outlooku z roku 1997, až po súčasné verzie Outlooku prítomné v produktoch Office 2021 a Microsoft 365.

Ak klávesovú skratku CTRL-F v Outlooku stlačíte, z nejakého dôvodu sa neotvorí vyhľadávací dialóg a ani sa nezačne vyhľadávať konkrétne slovo v odosielateľoch či v obsahoch emailov, ale spustí sa  „forwarding“, teda preposlanie e-mailu.

Prečo preboha?

MOHOL ZA TO JE JEDINÝ ČLOVEK

Stalo sa to v roku 1995.

Microsoft v tej dobe vyvíjal svoj Exchange, serverový produkt pre prevádzku e-mailových systémov. V rámci neho sa rodil aj nový e-mailový klient pre koncových používateľov, s kódovým označením Capone, ktorý sa napokon stal Outlookom.

A čuduj sa svete, všetky prvé vývojové verzie tohto programu plnili vtedajšie aj dnešné konvencie a klávesová skratka CTRL+F v nich vyvolávala vyhľadávací dialóg.

Všetko sa však zmenilo jedného osudného dňa, kedy jeden z beta testerov zahrnul do vývojárskeho reportu nový bug o tom, že skratka CTRL+F by nemala spúšťať vyhľadávanie, ale preposielať e-mail.

Dôvodom bolo, že bol na to zvyknutý z predošlého e-mailového klienta, ktorý dovtedy používal.

V dôsledku toho došlo k vývojovej zmene, pri ktorej CTRL+F dostalo práve túto funkciu.

S týmto faktom už od tejto doby všetci používatelia musia žiť. V rámci programu Outlook nikdy nešlo a ani dodnes nejde túto klávesovú skratku premapovať a ručne zmeniť do správnej podoby.

Ak chcete hľadať vo vnútri otvorené emailu, musíte použiť klávesu F4, ak chcete hľadať v emailoch celkovo, musíte použiť skratku CTRL+E. Takisto je možné použiť skratku CTRL+SHIFT+F, ktorá spustí rozšírené, respektíve pokročilé hľadanie.

Ak ste práve Outlook len začali používať, môžete dokonca omylom „forwardovať e-maily“, pretože ak skrátka bez pozerania na obrazovku stlačíte klávesovú skratku CTRL+F „po pamäti“, niečo napíšete a potvrdíte, nehoda je na svete.

PREČO JE TO TAK OD ROKU 1997 AŽ DODNES

Aj keď táto vlastnosť je v Outlooku nonstop a natrvalo, nemôžeme povedať, že je tam od jeho „prvej verzie“. Zaujímavým historickým čriepkom totiž je, že neexistoval žiadny Outlook 1.0 či Outlook 2.0. Outlook začal svoju púť v roku 1997, rovno vo verzii 8.0.

Dôvodom tohto čísla bolo, že ho vtedy mali programy Word, Excel a PowerPoint, ktoré tvorili základ balíku Office 97, takže prvý Outlook, ktorý sa k nim do balíku pridal, dostal pre lepšiu prehľadnosť práve toto číslo verzie.

Vďaka tomu zostalo základné vývojové číslo týchto programovo totožné v každom novom vydaní balíku Office.

Zostáva teda už len poznať odpoveď otázku, ako to, že bug report jediného betatestera, záložný na jeho osobnej preferencii, znamenal takú zásadnú zmenu.

Nuž, ten dotyčný beta tester bol Bill Gates.

Ďalšie drobné čriepky z IT histórie hľadajte na našom webe každý štvrtok večer a takisto pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.